Zadania dla mocnych
AS: Niech liczy kto chce.
Zadanie 1
Napisz taki wielomian o współczynnikach całkowitych,
aby jego pierwiastkiem była liczba 3√2 + √5 + 3√2 − √5.
Zadanie 2
W trapezie opisanym na okręgu o promieniu r jeden z kątów
jest prosty,kąt zaś ostry równa się α.
Zbudować ten trapez a następnie obliczyć jego pole.
1 paź 17:40
Godzio:
Zad. 1
W(x) = x − 1
1 paź 17:45
AS: Sprytne,ale nie o takie równanie chodziło.
1 paź 18:03
Godzio:
A może o takie:
x3 + 3x − 4 = 0 ?
Mogę też pokazać jak do tego dojść, jeśli to konieczne
1 paź 19:02
Godzio:
Naczy wielomian: W(x) = x3 + 3x − 4
1 paź 19:03
Rodney: W zad 2 P=4r2 ?
Taki wynik mi wyszedl, ale chyba cos zle, bo spodziewalem sie raczej, ze potrzebny bedzie ten
kąt α
1 paź 19:12
Rodney: po zastanowieniu sam stwierdzam, ze moje rozwiazanie jest bez sensu, ale sprobuje jeszcze

Godzio: jesli moglbys pokazac to chetnie zobacze jak do tego doszedles
1 paź 19:54
Rodney: | | 1 | |
co do zad 2 to mam tez propozycje, ze P = r2*(2+ |
| ) |
| | sinα | |
Teraz dobrze?
1 paź 20:14
Godzio:
Rodney najpierw poczekam na odp.
ASA 
Bo jeśli chodzi o jeszcze inny wielomian to
nie wymyślę tak szybko
1 paź 20:23
Rodney: No, a nie moglbys pokazac jak doszedles do tego ostatniego? w sumie rozumiem czemu akurat taki
jest ale jakos nie moge trafic na odpowiedni tok myslenia zeby dojsc do takiej postaci...
jakas wskazowka moze chociaz?
1 paź 20:28
Godzio:
Oznacz wyrażenie jako x i podnieś do
3
.... = x /
3
I dalej myśl
1 paź 20:28
1 paź 20:40
Rodney: heh

dzieki Godzio

Najtrudniejsze w tym bylo to, zeby zauwazyc jak juz otrzymalem
x
3=4−3(
3√2+√81+
3√2−√5
to najtrudniej bylo zauwazyc, ze ten nawias przy trojce, ze to jest to co na poczatku uznalismy
za x

w sumie to na poczatku chcialem tak sprobowac wlasnie poprzez przyrownanie do x, ale jak to
rozpisalem to uznalem, ze chyba nic z tego nie bedzie i porzucilem ta droge
1 paź 20:51
Godzio:
Najważniejsze, że do tego doszedłeś
1 paź 20:52
1 paź 21:01
AS: Odpowiedź Godzia poprawna, o to równanie chodziło.
Pole trapezu:
Brak w rozwiązaniu konstrukcji trapezu o podanych danych.
2 paź 09:25
Rodney: co do pola to rzeczywiscie pod koniec obliczen zgubilem jedna dwojke i stad ten blad

konstrukcja... nie do konca rozumiem polecenie

mam zrobic rysunek trapezu, ktory by pasowal
do tego zadania?
2 paź 15:33
AS:
Nie , mając do dyspozycji odcinek długości r i kąt o rozwartości α,
wykreślić tylko przy pomocy ołówka,linijki i cyrkla ten trapez.
2 paź 15:36
Rodney: to w sumie tak podejrzewalem i bylbym chyba w stanie zrobic, ale jak to wykonac w tutejszych
warunkach? wrzucic skan czy jak?
2 paź 16:01
AS:
Wystarczy podać opis kolejnych czynności.
2 paź 16:12
Rodney: 1) rysuje odcinek |AB|=2r
2) rysuje okregi o srodkach w punktach A i B i promieniu |AB|
3) przez punkty przeciecia okregow prowadze prosta k, ktora dzieli odcinek |AB| na pol w
punkcie F
4) rysuje okrag o srodku w punkcie F i promieniu |AF|, zaznaczam punkt G w miejscu przeciecia
prostej k i narysowanego okregu
5) z punktu G rysuje okrag o promieniu |FG|
6) z punktu A prowadze odcinek styczny do okregu o srodku G, ale krotszy niz 2r, odcinek konczy
sie w punkcie C
7) z punktu C prowadze polprosta m, styczna do okregu o srodku G
8) z punktu B prowadze polprosta n, styczna do okregu o srodku G
9) punkt przeciecie polprostych m i n, oznaczam jako punkt D
kat BDC=α
promien okregu o srodku G jest rowny r
nie wiem czy dobrze, ostatni raz cyrkla uzywalem w gimnazjum, jestem otwarty na krytyke
2 paź 16:33
AS:

Nie wszystko zrozumiałem z podanego opisu.
Dlatego podaję moją propozycję.
Zakładam,że znane są konstrukcje wyznaczania kąta ,
kreślenie prostej równoległej (prostopadłej) do drugiej.
1. Wyznaczam kąt α (<ABC)
2. Wykreślam dwusieczną kąta α (pr. d)
3. Prowadzę prostą równoległą do AB w odległości r. (pr. p)
4. W przecięciu prostych d i p otrzymuję punkt S (środek okręgu)
5. Przez S prowadzę prosta prostopadłą do AB do przecięcia się
z okręgiem (punkt N)
6. Przez N prowadzę prostą równoległą do AB (pr.p3)
7. Przez D prowadzę równoległą do MN w odległości r.
8. Czworokąt GBEF jest szukanym trapezem.
2 paź 19:19