Znajdź wszystkie a
Rodney: Znalazłem ciekawe zadanie, którego rozwiązania nie znalazłem w internecie, więc może ktoś
pomoże

Znajdź wszystkie "a" takie, dla których równanie |ax|+x=1 ma dokładnie jedno rozwiązanie.
W sumie doszedłem do tego, że a∊<−1;1>, ale nie do końca wiem jak to wykazać. Ktoś pomoże?
1 paź 18:33
...:
IaxI=−x+1
1 paź 18:51
...:
1 paź 18:55
asdf: Odpowiedzi to 2 ? Jak się zgadza to podam rozwiązanie
1 paź 18:57
asdf:
1 paź 19:01
Rodney: asdf: odpowiedz to a∊<−1;1>
1 paź 19:03
asdf: to źle mi wyszło
1 paź 19:05
Chicken: 
DDDD
1 paź 19:18
asdf: Dasz obliczenia?
1 paź 19:24
...:
na czerwono masz różne przypadki lewej strony
na zielono f(x)=−x+1
i popatrz teraz na współczynniki kierunkowe (kiedy jedno rozwiązanie a kiedy dwa)
... wynik masz ok
1 paź 19:25
Rodney: no wlasnie, wpadlem wlasnie na to

tylko nie wiem czy takie uzasadnienie mialbym na maturze
uznane za poprawne, zaraz napisze obliczenia
1 paź 19:30
Rodney: |ax|+x=1
no to rozbiłem sobie ten nawias na
|a|*|x|+x=1
i teraz rozwazam dla x≥0
|a|x+x=1
(|a|+1)x=1
czyli wspolczynnik przy x zawsze bedzie dodatni
teraz sprawdzam dla x<0
|a|*(−x)+x=1
(−|a|+1)x=1
sprawdzam wspolczynnik przy x, kiedy bedzie nieujemny
−|a|+1≥0
−|a|≥−1
|a|≤1
a∊<−1;1>
dobrze rozwiazane? jak by mi to ocenili na maturze?
1 paź 19:36
Godzio:
Brakuje trochę eleganckiego komentarza. Napisz to tak jakbyś napisał to na maturze, egzaminator
nie wiedziałby dlaczego robisz tak a nie inaczej

(co pokazuje 1 przypadek, czego oczekujemy
w 2 )
1 paź 21:16
Rodney: no wlasnie nie wiem jeszcze jak bym to napisal na maturze, jestem w 2 klasie i mam dosyc czesto
ten problem, ze wiem jak rozwiazac pewne zadanie, ale nie wiem jak je przedstawic w taki
wlasnie ladny, przejrzysty, matematyczny sposob
1 paź 21:25
Godzio:
No to tak, rozbijanie na przypadki − ok, tyko nie piszesz co z tego wynika
Zauważ, że dla x ≥ 0 mamy już jedno rozwiązanie:
| | 1 | |
x = |
| nie zależnie od a |
| | |a| + 1 | |
Zatem dla x < 0 oczekujemy, że takowego rozwiązania nie będzie.
x(1 − |a|) = 1, ponieważ x < 0 to rozwiązania nie będzie gdy:
1 − |a| ≥ 0 ⇒ a ∊ <−1,1>
1 paź 21:28