pochodna funkcji
d4mian: Jaki jest wzór na obliczenie y' ?
y = (3−x2+2x)8 * (6x2+4x+5)7
30 wrz 21:17
30 wrz 21:42
d4mian: tak tylko mam rozwiązanie do tego, nie pasuje żaden z wzorów ale rozkminiłem, że wygląda to
tak:
pochodna z pierwszego wyrażenia * pochodna z pierwszego wyrażenia to co w nawiasie * drugie
wyrażenie * pierwsze wyrazenie * pochodna z drugiego wyrażenia * pochodna z drugiego wyrażenia
to co w nawiasie
30 wrz 21:56
sushi_gg6397228:
y= f(x) * g(x) i wzor na pochodna iloczynu
a ze f(x) i g(x) sa funkcjami złożonymi, to juz inna sprawa
30 wrz 21:59
d4mian: tak to jest pochodna funkcji złożonej
30 wrz 22:16
konrad: zamiast środkowego znaku * powinien być +
30 wrz 22:27
Mila: ( (3−x2+2x)8 * (6x2+4x+5)7)'=
8*(3−x2+2x)7*(−2x+2)*(6x2+4x+5)7+(3−x2+2x)8 *7*(6x2+4x+5)6*(12x+4)=
=(3−x2+2x)7*(6x2+4x+5)6*[(8*(−2x+2)*(6x2+4x+5)+7*(3−x2+2x)*(12x+4)]=
30 wrz 23:57
d4mian: no to jaki wzór na to jest w końcu
1 paź 09:38
Basia: policz sobie; wewnątrz nawiasu [...] masz już zwykłe mnożenie i potem redukcję wyrazów
podobnych
1 paź 10:53
Mila: =4*(x2−2x−3)7*(6x2+4x+5)6*(45x3−43x2−73x−41)
1 paź 11:20