pomocy
maniek: dla jakiej wartosci parametru m wielomian w jest podzielny przez q
w(x)=m2X3+mx2+x+7, q(x)=x+1
wiem ze musze podstawic −1 zamiast x a potem policzyc m ale nie wychodzi mi ma ktos jakis
pomysl? jesli tak to prosze o podpowiedz
30 wrz 19:51
krystek: W(−1)=0 i zapisz co otrzymałeś
30 wrz 19:53
Saizou : W(−1)=0
30 wrz 19:53
Piotr:
rozwiaz rownanie kwadratowe ktore Ci wyszlo .
Δ itd.
30 wrz 19:53
maniek: −m
2+m+6=0 i co dalej
30 wrz 19:54
maniek: aaa dzieki nie zauwazylem tego trojmianu
30 wrz 19:54
Piotr:
juz Ci napisalem co dalej.
30 wrz 19:54
30 wrz 19:55
maniek: tak tak juz rozumiem wszysko dzieki wielkie
30 wrz 19:56
Piotr:
30 wrz 19:56