pomocy
maniek: dla jakiej wartosci parametru m wielomian w jest podzielny przez q
w(x)=m2X3+mx2+x+7, q(x)=x+1
wiem ze musze podstawic −1 zamiast x a potem policzyc m ale nie wychodzi mi ma ktos jakis
pomysl? jesli tak to prosze o podpowiedz
30 wrz 18:45
Ajtek:
Pokaż obliczenia.
30 wrz 18:46
maniek: −m2+m−1+7=0
−m2+m+6=0
30 wrz 18:50
Ajtek:
No i w czym problem?
30 wrz 18:51
Piotr:
test 18:58
30 wrz 18:52
Piotr:
18:59
30 wrz 18:53
Ajtek:
6 minut różnicy. Co to za spam

Cześć
Piotr 
.
30 wrz 18:54
Piotr:
Witaj
Ajtek 
kurcze, denerwujaca jest ta roznica czasu. ciagle o nie zapominam i mysle, ze ktos dosc dlugo
nie odpisuje...
30 wrz 18:54
Ajtek:
Też mnie to martwi, ja już czekam 11 minut, uwzględniając różnicę w czasie, a odjąć 6 to już
jest sztuka
30 wrz 19:02
Ajtek:
11 minut było jak pisałęm poprzednią wiadomość dla ścisłości

.
30 wrz 19:03
Piotr:
a
maniek milczy
30 wrz 19:05
Ajtek:
No milczy, a może już wpadł na rozwiązanie?
30 wrz 19:05
maniek: przepraszam bardzo ale mam problem z netem i nie wpadlem na rozwiazanie
30 wrz 19:34
Truskawa123: w(x) =m2x3+mx2+x+7 q(x)=x+1
Dla jakich wartości parametru m wielomian w jest podzielony przez q ?
19 wrz 19:04
iteRacj@: skorzystaj z twierdzenia
120
Q(x)=x−(−1)
wielomian W(x) jest podzielony przez Q(x) bez reszty wtedy, gdy W(−1)=0
− musisz podstawić do W(x) za x liczbę (−1) i wynik przyrównać do zera
− z tego równania obliczysz wartości parametru m
19 wrz 19:23