rozwiąż zadania
Kulka: jak rozwiązać takie zadania ? :
loga
2(log20+log5)
4
log25
proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie
30 wrz 19:18
Ajtek:
logab+logac=loga(b*c)
alogab=b
30 wrz 19:20
Ajtek:
I zapisz raz jeszcze pierwszy przykład poprawnie.
30 wrz 19:20
Piotr:
loga
30 wrz 19:20
30 wrz 19:21
Kulka: log2(log20+log5)
sorry :x
30 wrz 19:22
Piotr:
no to skorzystaj ze wzorow podanych wyzej
30 wrz 19:23
Kulka: a właściwie liczba log2(log20+log5) jest równa
30 wrz 19:23
Kulka: Piotr, nie potrafię ; )
30 wrz 19:23
Ajtek:
To zrób coś z tym co zasugerował Skipper, a ja pokazałem wzorek.
30 wrz 19:23
Kulka: wyjdzie log25 ? i co dalej?
30 wrz 19:26
Ajtek:
Zapisz jak to liczyłeś bo jest błąd.
30 wrz 19:26
Kulka: no to może napisz mi jak to rozwiązać i krótko wytłumacz zamiast męczyć. i tak sama nic nie
wymyśle. dodałam 20+5 z tego wyszlo 5,moja fantazja
30 wrz 19:27
Piotr:
wynik to 1 wiec jest źle
30 wrz 19:27
Piotr:
przeciez we wzorze jest mnozenie!
log20+log5=log(20*5)=log100=2
30 wrz 19:28
Ajtek:
To nie fantazjuj tylko stosuj wzory! Masz podane je w poście z 19:20 pierwszy wzór.
30 wrz 19:29
Kulka: to juz wiemy, a jakies wytłuamczenie?
30 wrz 19:29
Kulka: ok dzięki , a to drugie?
30 wrz 19:30
Ajtek:
Należy znać i stosować wzory ot tyle

.
30 wrz 19:30
Ajtek:
Masz drugi wzór.
30 wrz 19:30
Piotr:
jak mam to dokladniej wytlumaczyc ? zastosowalem wzor po prostu..
30 wrz 19:30
Ajtek:
I pamiętaj że 4=22
i jeszcze jeden bez którego się nie obejdziemy
nlogab=logabn
30 wrz 19:31
Piotr:
podpowiemze 4=22
30 wrz 19:31
Ajtek:
Byłem pierwszy ze wzorami
Piotr 
.
30 wrz 19:31
Ajtek:
I znowu pierwszy z podpowiedzią
30 wrz 19:31
Piotr:
czas ten sam
30 wrz 19:32
Kulka: to może jeszcze ktoś napisze jak to rozwiązać ?:(:(:(: jestem w momencie log2625 i czuje, że
nie powinno byc w ogole takiego momentu
30 wrz 19:33
Ajtek:
Ale posty jednak wyżej

.
30 wrz 19:33
Ajtek:
Skąd się wzięło 625?
30 wrz 19:34
Ajtek:
Napisz swoje obliczenia.
30 wrz 19:34
Piotr:
źle, źle...

2
2log25= 2
log252 = dokoncz
30 wrz 19:35
Kulka: zrobiłam 54, ale przecież tak nie mozna, bo to wszystko jest jakby w potędze?
30 wrz 19:35
Ajtek:
To jeszcze powiedz skąd się wzięła czwarta potęga?
30 wrz 19:37
Kulka: no i dalej nie wiem

(((((( mam 2
log225
30 wrz 19:37
Piotr:
przykro mi ale stwierdzam, ze nie umiesz stosowac wzorow

przeciez wynik to 25.
30 wrz 19:38
30 wrz 19:38
krystek: Masz po lewej piąty wzór
30 wrz 19:38
Kulka: czyli wystarczy to 25 i to już jest wynik? :x
30 wrz 19:39
30 wrz 19:39
Kulka: echhh...
30 wrz 19:40
Piotr:
tak, to jest wynik .
30 wrz 19:40
Kulka: to mam jeszcze jeden log72−log798
30 wrz 19:41
Kulka: zastosuje 7 wzor
30 wrz 19:41
Piotr:
−2
30 wrz 19:41
Ajtek:
2
30 wrz 19:42
Piotr:
no to czekamy
30 wrz 19:42
Ajtek:
−2 oczywiście
30 wrz 19:42
Piotr:
czemu 2 ?
30 wrz 19:42
Piotr:
30 wrz 19:43
Ajtek:
Już wiesz czemu nie 2
30 wrz 19:44
Kulka: 
((((((((((((((((((((((((((((((( fakt, nie potrafie stosowac wzorów
log
7 298 i co teraz?
30 wrz 19:44
Piotr:
Drogi
Ajtku spójrz na moj post z 19 :41
30 wrz 19:45
krystek: A umiesz skracać?
30 wrz 19:46
Ajtek:
| 2 | | 1 | |
| = |
| =7 do jakiej potęgi
|
| 98 | | 49 | |
30 wrz 19:46
Piotr:
a ile jest 2/98
30 wrz 19:46
Kulka: no tak, skracac zdążyłam sie nauczyc. dzieki
30 wrz 19:47
Ajtek:
Wiem, ja się odnosiłem do twojego pytania "czemu 2", a mój post wyżej "−2 oczywiście"

.
30 wrz 19:47
Kulka: i jeszcze jedno 36log64+7log716
30 wrz 19:48
Piotr:
zobacz, ze to wszystko bylo o jednej godzinie

nie przeczytalem po prostu tego " −2 oczywiscie "
30 wrz 19:49
Piotr:
i w czym masz problem? zastosuj ten sam wzor.
36=62
30 wrz 19:50
Ajtek:
Ile się równa 7
log716
A 36=6
2
30 wrz 19:50
Piotr:
pierwszy
30 wrz 19:51
krystek: I znów wzory 36=62 i nloga=logan
30 wrz 19:51
Ajtek:
Udało Ci się
30 wrz 19:54
Kulka: 32

!
30 wrz 19:54
Piotr:
zgadza sie
30 wrz 19:55
Ajtek:
Wyszło

.
30 wrz 19:56
Kulka: dzięki
30 wrz 19:57
Ajtek:
Jak widzisz wystarczy stosowanie wzorków i logarytmy już nie gryzą
30 wrz 19:58
30 wrz 19:58
Kulka: powodzenie z pewnością się przyda, bo będzie ciężko
30 wrz 19:59
krystek: Jak opanujesz wzory będzie lekko!
30 wrz 20:00
Kulka: jestem raczej z tych odpornych na matematyczną wiedzę i wzory niewiele mi pomagają, sami
widzieliście
30 wrz 20:01
Ajtek:
A jednak pomogły

Również powodzenia życzę
30 wrz 20:03
krystek: Kto Ciebie tak "UODPORNIŁ"?
30 wrz 20:03
Kulka: hah...myślę, że marzycielska natura, przez którą nieskłonna jestem do mocnego stąpania po ziemi
i rozwiązywania zadań matematycznych, nawet z pomocą wzorów!
30 wrz 20:07
kalareporzodkiew2000r.: PINGWIN ''RZONDZI''
30 wrz 20:19