znajdź x
Danthee: Witam, prosiłbym o pomoc.
217*x −164 *3=5(48*x−3*217)
30 wrz 16:08
Eta:
Coś nie tak? równanie ma być wykładnicze?
30 wrz 16:09
30 wrz 16:10
Danthee: Przepraszam. 217*x−164*3=5(48*x−3*217)
30 wrz 16:13
Eta:
Czy takie ma być to równanie?
217*x−164*3= 5(48*x−3*217)
30 wrz 16:13
Danthee: Tak, tak. Poprawiłem się.
30 wrz 16:15
Eta:
217x −216*3= 5*216*x −5*3*217 /: (216
2x−3= 5x−5*3*2
x=.... dokończ
30 wrz 16:16
:): Przepraszam. Tak długo się to rysowało, że errata doszła do mych oczu troszkę później.
30 wrz 16:21
Eta:
30 wrz 16:23
Danthee: Zrobiłem to tak.
2x=5x−30+3
2x=5x−33 /−5x
−3x=−33 /:(−1)
x=11
30 wrz 16:24
Danthee: Powinno być ok
30 wrz 16:36
gość: Jak nie ma nawiasu to 27, nie 33
30 wrz 16:37
Danthee: A widzisz. Mądrze chyba gadasz
30 wrz 16:41
Eta:
x= 9
30 wrz 16:42
Danthee: No i koniec radości. Jakim cudem?
30 wrz 16:44
Danthee: A nie dobra. Sorki. Źle spojrzałem. Dzięki wielkie
30 wrz 16:45
Eta:
30 wrz 16:47
Danthee: Jeszcze tak dla pewności się podpytam. Mam kolejny przykład:
273*2*x−39=310*x+2*39
i wyszło mi x=−3.
Udało się?
30 wrz 16:53
Danthee: Jak znam życie gdzieś popełniłem błąd
30 wrz 17:00
Eta:
podstaw za x= −3 i sprawdź

( przekonasz się czy to dobre rozwiązanie?
jest ok
30 wrz 17:03
Danthee: Super. Dzięki jeszcze raz.
30 wrz 17:06