...
ttm: Reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian x−1 wynosi 3, przez x+2 wynosi 6, a przez x−3
wynosi 21. Oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian x3−2x2−5x+6
29 wrz 20:16
29 wrz 20:19
Mila:
Q(x)= x3−2x2−5x+6
Q(1)=1−2−5+6=0
Q((−2)=−8−2*4−5*(−2)+6=0
Q(3)=27−2*9−5*3+6=0⇔
Q(x)=(x−1)(x+2)(x−3)
W(x)=(x−1)(x+2)(x−3)*P(x) +R(x), gdzie R(x)=ax2+bx+c
W(1)=3⇔R(1)=3(niebieski składnik zeruje się)⇔a+b+c=3
w(−2)=6⇔R(2)=6⇔4a−2b+c=6
W(3)=21⇔R(3)=21⇔9a+3b+c=21
Mamy układ równań:
a+b+c=3
4a−2b+c=6
9a+3b+c=21
rozwiąż
a=2
b=1
c=0
R(x)=2x2+x
29 wrz 21:03