czy moglibyście podać mi wynik tego zadania?
;D:

Zrobiłam sama to zadanie(robie takie zadanie pierwszy raz)i nie wiem czy mam je dobrze.
28 wrz 11:35
28 wrz 12:01
;D: wiem, widziałam to i tak to robiłam tylko nie wiem czy mi wynik wyszedł dobry. Napisać wynik?
28 wrz 12:04
Bogdan:
| 1 | | 1 | | √2 − (√3 − 1) | |
| = |
| * |
| = |
| √2 + √3 − 1 | | √2 + (√3 − 1) | | √2 − (√3 − 1) | |
| | √2 − √3 + 1 | | √2 − √3 + 1 | |
= |
| = |
| = |
| | 2 − (4 − 2√3) | | 2√3 − 2 | |
| | √2 − √3 + 1 | | √3 + 1 | |
= |
| * |
| = |
| | 2(√3 − 1) | | √3 + 1 | |
| | (√2 − √3 + 1)(√3 + 1) | | 1 | |
= |
| = |
| (√2 − √3 + 1)(√3 + 1) |
| | 2(3 − 1) | | 4 | |
28 wrz 12:08
;D: w drugiej linijce w mianowniku coś mi nie pasuje, dlaczego tam jest 4? A w 3 linijce nie można
wyciągnąć 2 przed nawias bo wtedy będzie 2√3−2, tutaj trzeba skorzystać ze wzoru skróconego
mnożenia
28 wrz 12:28
Bogdan:
(√3 − 1)2 = 3 − 2√3 + 1 = 4 − 2√3
28 wrz 12:38
;D: aaa, sorki za fatygę, dzięki
28 wrz 12:44
Bogdan:
28 wrz 12:45
;D: mi wyszło tak:
1 √6−4+2√3−√2
5
28 wrz 12:56
;D: jednak mam to źle
28 wrz 15:20
trollini...: a mi wyszło inaczej
28 wrz 15:20