Liczby rzeczywiste
Krystek: | | n+9 | |
1. Liczba elementów zbiru liczb naturalnych dla których wyrażenie |
| jest liczbą |
| | n−5 | |
naturalną jest równa ?
2. Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9} wybieramy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania i
układamy w kolejności losowania w liczbe dwucyfrową. Wszystkich możliwości ułożenia liczby
parzystej jest ?
Pomóżcie prosze, bo nie rozumiem
26 wrz 17:07
konrad: 1.
| n+9 | | n−5 | | 14 | | 14 | |
| = |
| + |
| =1+ |
| |
| n−5 | | n−5 | | n−5 | | n−5 | |
i teraz znajdź takie n żeby 14 się podzieliło bez reszty
26 wrz 17:11
konrad: 2.
gdy jako pierwszą wylosujemy parzystą: 4*3=12
gdy jako pierwszą wylosujemy nieparzystą: 5*4=20
12+20=32
26 wrz 17:13
Krystek: dzieki za 2 ale nie rozumiem o co ci chodzi w pierwszym, ja nie mam znalezc n tylko elementy
zbioru
26 wrz 17:18
konrad: ile będzie n, tyle będzie tych elementów
26 wrz 17:21
Krystek: czyli ile bo mi tu jakos nie bardzo pasuje
26 wrz 17:22
Krystek: przeciez moze byc ich nieskonczonosc bo to bd wielkokrotnosc 14 plus 5, wiec chyba cos nie
bardzo
26 wrz 17:24
konrad: | 14 | |
| <−− kiedy to jest liczbą naturalną? |
| n−5 | |
26 wrz 17:28
Krystek: kurwa pojebalo mi sie xD, czyli n moze byc 6, 7, 12, 19 ? o to chodzi? ze bd 4 elementy? xD
26 wrz 17:36
konrad: tak, o to
26 wrz 17:37
26 wrz 17:39
konrad: nie umiem
26 wrz 17:43
Krystek: szkoda xD
26 wrz 18:15