liczby rzeczywiste.
Krystek: Jeśli reszta z dzielenia liczby naturalnej x przez 5 jest rowna 3 a reszta z dzielenia liczby
naturalnej y przez 5 jest równa 4, to reszta z dzielenia liczby x*y przez 5 jest równa?
26 wrz 17:09
Krystek: pomoze ktos? prosze
26 wrz 17:25
Krystek: ktos potrafi to zrobic?
26 wrz 18:54
Eta:
x= 5k+3 , k€C
y= 5t+4, t€C
x*y= (5k+3)(5t+4)= 25kt+20k+15t+12= 5(5kt+4k+3t+2) + 2 −−− reszta
26 wrz 19:03
Godzio: x = 5k + 3
y = 5m + 4
x * y = (5k + 3)(5m + 4) = 25km + 20k + 15m + 12 = 25km + 20k + 15m + 10 + 2 =
5(5km + 4k + 3m + 2) + 2
Reszta 2
26 wrz 19:03