pomocy
mili: działanie kto pomoże
√2 *2
−1 =
25 wrz 19:11
asdf: √2 = 21/2
as * ar = as + r
25 wrz 19:13
Kasia.: | | 1 | | 1 | | 1 | |
2 |
| * 2−1 = 212 + (−1) = 2−12 = ( |
| )12 = √ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
25 wrz 19:15
asdf: Można jeszcze usunąć pierwiastek z mianownika
25 wrz 19:16
orety: 21/2*2−1= 2−1/2
25 wrz 19:16
25 wrz 19:17
mili: 2−1/2= 1/
√2
25 wrz 19:17
Kasia.: | | 1 | |
z definicji a−n = ( |
| ) n  |
| | a | |
25 wrz 19:19
mili: i potem jeszcze niewymiernosc z mianownika gora i dół mnozymy przez
√2
25 wrz 19:21
Kasia.: dokładnie tak
25 wrz 19:29
25 wrz 19:31