Zadanie z gimnazjum i nie mozna wykorzystac twierdzenia sinusow i cosinusow.
Prosze o pomoc.
1. Przekatna sciany bocznej graniastoslupa prawidlowego trowjatnego tworzy z krawedzia baczna
kat 30 stopni. Oblicz objetosc graniastoslupa wiedzac ze przekatna sciany bocznej ma 8cm.
2. Objetosc prostopadloscianu jest rowna 30cm 3. O ile zmieni sie ta objetosc jeseli dlugosc
prostopadloscianu zwiekszymy czterokrotnie, szerokosc zmniejszymy dwukrotnie a wysokosc
zmniejszymy trzykrotnie?
3. Pole powierzchni calkowitej ostroslupa prawidlowego czworokatnego jest rowne 27cm2. Krawedz
jego podstawy ma 3cm. Oblicz objetosc tego ostroslupa.
4. W ostroslupie prawidlowym trojkatnym wysokosc sciany bocznej o dlugosci 8√3 tworzy z
wysokoscia kat 30 stopni. Oblicz objetosc tego ostroslupa.
Ok. Podpowiem 1.
d = 8
α = 30
Korzystając z 2280 obliczamy a oraz H.
V = Pp * H.
Pp = pole trójkąta równobocznego o boku a.
H = H
Oblicz i podstaw dane
w kolejnych tez pomozesz?
Dane:
a = różowe = 3
Pp = 9
Pc = Pb + Pp 27 = 9 + Pb Pb = 18
P4 ŚCIAN = 18
czerwone = 0,5a = 1,5
niebieskie H
zielone h
P1 ŚCIANY = 18 / 4 = 4,5
P1 ŚCIANY = a * h / 2 = 3 * h / 2 = 4,5 h = 3
h = 3
a/2 = 1,5
Z tw. Pitagorasa liczysz H i objętość
Czwarte.
Wysokość ostrosłupa
Wysokość ściany bocznej
wysokość podstawy
| 1 | ||
|OD| − | wysokości |AD| | |
| 3 |
zad3/ Pc= a2 + 3*12a*hb
więc
9+92*hb = 27 to hb = 18*29
to hb = 4
teraz z tw. Pitagorasa oblicz H
H2 = hb2 − (a2)2
więc H2 = 16 − 94
to H2 = 554
| √55 | ||
to H= | ||
| 2 |