zadanko z granic :)
Jack: Jack: hej mam zadanko z granic, do ktorego nie wiem jak sie zabrac, prosze o pomoc
Oblicz granice ciagu:
an = n√3n+4n+5n
23 wrz 22:56
Eta:
Zastosuj twierdzenie o trzech ciągach ...........
23 wrz 22:57
Jack: sorry, ale nie mialem jeszcze tego twierdzenia i nie wiem jak je uzyc
23 wrz 23:02
Gustlik: Chciałem podpowiedzieć, ale Eta mnie uprzedziła.
A teraz nieco humoru:
Twierdzenie o policjantach i pijaku
Dwaj policjanci prowadzą między sobą pijaka. Jeżeli policjanci idą do izby wytrzeźwień, to
trafi tam także pijak.
Źródło: Marian Gewert, Zbigniew Skoczylas "Analiza matematyczna 1 Definicje, twierdzenia,
wzory" Oficyna Wydawnicza GiS Wrocław 2002, str. 46.
Szczerze mówiąc ten dowcip trafnie obrazuje twierdzenie o trzech ciągach, dodatm że istnieje
także analogiczne twierdzenie o trzech funkcjach.
23 wrz 23:04
pigor: ... jak nie miałeś , no to np. tak ;
a
n=
n√5n((34)n+(45)n ⇒ lim
n→ ∞ a
n=
= lim
n→ ∞ n√5n((34)n+(45)n+1= 5(0+0+1)= 5* 1=
5 . ...
23 wrz 23:10
23 wrz 23:11
Jack: ooo dzieki wielkie

teraz czytam o tym twierdzeniu i sprobuje zrobic innym sposobem...
23 wrz 23:13