Całki
Juliusz: Załóżmy że mam f(x) = ∫8xg(t)dt.
Czyli że funkcja fx to całka oznaczona z funkcji g(t). Jak mam takie coś rozumieć ?
23 wrz 17:15
23 wrz 17:18
Juliusz: czyli:
f'(x) = (∫
8xg(t))' = (G(8)−G(x))' = −g(x)

Jeżeli tak to co mi to dało ?
23 wrz 17:26
Krzysiek: no nie wiem co Tobie to dało, bo nie wiem co Ty chcesz z tym zrobić...
23 wrz 17:28
Juliusz: ok to zadanie napiszę i mi powiesz czy to −g(x) cos da jak mozesz.
Funkcja g jest ciągła w <0;10> i f(x) = ∫
8xg(t)dt. Jezeli f(0) = 1 i f(5) = −12, to
∫
51g(t)dt = ...
23 wrz 17:37
Krzysiek: nie wiem czy coś z tego można zrobić...
f(0)=1 ⇒∫08g(t)dt=1
f(5)=−12 ⇒∫58 g(t)dt=−12
czyli: ∫05 g(t)dt=1−(−12)=13
23 wrz 19:21