Długość łuku
tadeusz: Z jakiego wzoru trzeba skorzystać żeby obliczyć długość łuku, mam taką funkcję:
y= ∫
−1x√t6−1dt, −4≤x≤−2
14 wrz 15:10
14 wrz 15:17
tadeusz: kurcze mimo wzorów nie mam pojęcia jak to zrobić mógłbyś kawałek zacząć ?
14 wrz 15:37
Krzysiek: najpierw trzeba policzyć y'
| d | | d | |
| (∫a(x)b(x) f(t) dt )= |
| (F(b(x))−F(a(x))) =f(b(x))*b'(x) −f(a(x))*a'(x) |
| dx | | dx | |
czyli: y' =...
14 wrz 15:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
długość krzywej = ∫
x−1 √1+(y')2 dt = (*)
| | 36t10 | |
∫√1+(y')2 dt = = ∫ √1+ |
| dt = |
| | 4(t6−1) | |
| | 9t4 | |
= ∫ √ 1 + 9t4 + |
| dt = ... |
| | t6−1 | |
i lecisz dalej
wyliczona całka nieoznaczona pozwala Ci szybko znaleźć wzór na funkcję długości krzywej
(zależnej od 'x')
14 wrz 15:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i pierdyknąłem się oczywiście już na samym początku
14 wrz 15:49
Krzysiek: Artur,dużo prościej wychodzi
14 wrz 15:51
tadeusz: kurcze nie wiem skąd to się wzieło f(b(x))*b'(x) −f(a(x))*a'(x)
14 wrz 16:05
Krzysiek: ∫f(x)dx =F(x)+C
(∫f(x)dx )'=(F(x)+C)' =f(x)
a jest: f(b(x))*b'(x) −f(a(x))*a'(x) dlatego, że korzystamy ze wzoru na pochodną
funkcji złożonej
14 wrz 16:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
F(a(x)) −−− funkcja pierwotna w punkcie a(x) (=x) ... ponieważ punkt a(x) zależy od 'x'
pochodna tejże funkcji pierwotnej = (F'(a(x)) )*(pochodna wnętrza) = f(a(x)) * a'(x)
analogicznie dla F(b(x)) tylko b(x) = −1
14 wrz 16:08
tadeusz: y' = −f(a(x)) ?
Nie wiem czy to rozumiem, jakoś nie czuję się w tym swobodnie
14 wrz 16:23
Krzysiek: y'=f(−1)*(−1)' −f(x)*(x') =−f(x)
14 wrz 16:31
tadeusz: ok rozumie dlaczego wyszło −f(x) ale nie wiem po co to liczyliśmy. Policzyłeś pochodną po polu
?
14 wrz 16:36
tadeusz: Nie wiem czy sam dojdę do rozwiązania tego zadania
14 wrz 16:36
Krzysiek: policzyłem y' ponieważ taki jest wzór na długość łuku...
−4≤x≤−2
∫−4−2 √1+(y')2 dx
14 wrz 16:40
tadeusz: Kurde jakie to jest trudne, dobra wzór znam więc ja bym policzył pochodną z √t6−1 i nic
pewnie by mi to nie dało, nigdy bym nie wpadł na to że trzeba to liczyć tak jak ty liczyłeś.
Wiesz co pewnie dobrze naprowadzasz ale ja i tak tego nie rozumię co stwierdzam z żalem.
Mógłbyś to całe rozwiązać ?
14 wrz 16:47
tadeusz: Wiesz co chyba dopiero zczaiłem o co chodzi

Trzeba obliczyć pochodną po całce oznaczonej

i wyszło −f(x) ale tutaj nie wiem co mi to dało
14 wrz 16:51
Krzysiek: no tak liczysz pochodną po całce oznaczonej a co ci to dało? Już napisałem wyżej, potrzebujesz
wiedzieć ile wynosi y' bo wykorzystujesz to we wzorze na długość łuku
14 wrz 16:53
tadeusz: wiesz co nie rozumie jednak tego że pochodna z (F(b(x)))' = f(b(x)) + b'(x). Staram się
wymyślić jakiś przykład ale coś nie wychodzi
14 wrz 17:06
Krzysiek: tam nie jest plus tylko razy
przykład? [(sinx)2 ]'
i niech b(x) =sinx
((b(x))2 )' =2b(x) *b'(x) =2sinx *(sinx)'=2sinx*cosx
inny: ((2x)2 )' =2(2x)*(2x)' =8x
((2x)2 )' =(4x2 )' =4(x2 )' =8x więc się zgadza
14 wrz 17:19
tadeusz: dobra kumam F(b(x))' = jakaś funkcja f(b(x)) * b'(x)
14 wrz 18:05
tadeusz: wiesz co ale dalej nie wiem co zrobić z tym −f(x) przecież nie znamy tej funkcji cyz się myle

? Wyjdzie na to że mi to zadanie całe rozwiążesz
14 wrz 18:07
Krzysiek: nie jakaś funkcja!
tylko: ∫f(x)dx=F(x) +C
F jest funkcją pierwotną do f
f(x) znasz... przecież to funkcja podcałkowa czyli: f(t) =√t6 −1
zatem: f(x) =√x6 −1
14 wrz 18:12
tadeusz: czyli co licze L=∫−4−2*(−f(x)) = ? I mam wynik
sory że taki oporny jestem
14 wrz 18:18
Krzysiek: o 16.40 napisałem jaką całkę powinieneś liczyć,
14 wrz 18:23