twierdzenie o reszcie
bumbum: Dzieląc wielomian W(x) przez dwumian x−1 otrzymujemy iloraz x2−x−4 i resztę 2.Oblicz sumę
odwrotności kwadratów pierwiastków wielomianu W(x).
proszę o rozwiązanie krok po kroku.
23 wrz 17:06
Buuu:
Mój krok:
W(x) = (x − 1)(x2 − x − 4) + 2
Twój krok:
Wymnóż i zapisz w postaci ax3 + bx2 + cx + d
23 wrz 17:13
bumbum: czyli x3−2x2−3x+6
23 wrz 17:15
Buuu:
Mój krok:
x3 − 2x2 − 3x + 6 = 0
x2(x − 2) + 3(x −2) = 0
Twój krok: wyciągnij nawias przed nawias
23 wrz 17:18
bumbum: (x−2)(3+x2)
23 wrz 17:20
Buuu: Przepraszam, głupi błąd zrobiłem:
x3 − 2x2 − 3x + 6 = 0
x2(x − 2) −3(x−2) = 0
Twoje powinno być:
(x − 2)(x2 − 3) = 0
I teraz mój bieżący krok:
x − 2 = 0 v x2 − 3 = 0
x = 2 v x2 = 3
x = 2 v x = √3 v x = −√3
Twój krok:
Oblicz sumę odwrotności kwadratów tych liczb
23 wrz 17:32
Buuu:
Dodam tylko, że zdanie suma odwrotności kwadratów liczb to:
suma(czego?(odwrotności czego?) i czego?(odwrotności czego?) i czego?(odwrotności czego?))
23 wrz 17:34
bumbum: 11/12?
23 wrz 17:38
23 wrz 17:39
Buuu: 11/12 się zgadza
23 wrz 17:42
łapa: βγδδπ
penis
8 paź 15:38