Twierdzenie o reszcie
bumbum: Nie wykonując dzielenia znajdź R wielomianu W przez wielomian Q jeśli:
a)W(x)=x8−1 Q(x)=x2−1
b)W(x)=x6−1 Q(x)=(x−1)(x+1)(x−2)
23 wrz 17:10
Buuu:
b)
W(1) = 1 − 1 = 0
W(−1) = 1 − 1 = 0
W(2) = 64 −1 =63
Reszta 63
a) analogicznie
23 wrz 18:28
Mila: BUU, to nie jest dokończone
x6−1=P(x)*(x−1)(x+1)(x−2)+R(x)
reszta ma stopień o jeden mniejszy od dzielnika
R(x)=ax2+bx+c
R(1)=0
R(−1)=0
R(2)=63
a+b+c=0 (czarny składnik zeruje się)
a−b+c=0
4a+2b+c=0
po rozwiązaniu
a=21
b=0
c=−21
R(x)=21x2−21
23 wrz 22:15
asdf: @Mila
Witam,
a + b + c = 0
a − b + c = 0
Skąd to się wzięło? (jeszcze tego dzielenia nie ogarniam

)
23 wrz 22:18
Buuu: Co ja zrobiłem

Nie zauważyć

pozostałych dwóch czynników...
Za dużo błędów dzisiaj robię... idę spać.
Dobranoc.
23 wrz 22:23
Mila: BUU, nie przesadzaj, zacząłeś dobrze.
23 wrz 22:25
Buuu:
R(1) = 0
a1
2 + b*1 + c = 0
a + b +c = 0
Teraz poważnie dobranoc
23 wrz 22:26
Mila: Do Asdf
R(1)=a*12+b*1+c=0 (bo w(1)=0)
23 wrz 22:27
asdf: w(−1) = a − b + c?
23 wrz 22:28
Mila: Tak.
23 wrz 22:29
asdf: Ok, dzięki za wyjaśnienie
23 wrz 22:33
Buuu:
Wiesz Milu, zrobić błąd, zauważyć go i poprawić, z zrobić taaaaki błąd (reszta z x−2,
zamiast z całego wielomianu Q − bo na to wychodzi to co zrobiłem) to jednak spora różnica.
PS: już drugi raz jak napisałem "dobranoc" ktoś coś pisze. i cały misterny 'plan' też w πzdu.
23 wrz 22:33
Mila: Dobranoc.
23 wrz 22:53