Maturalne zadania
Maturzystka: Zadania maturalne. Prosiłabym o pełne rozwiązania + wzory, a nie same zaznaczone odp..
Zad.1
Kąt ostry trójkąta β prostokątnego ma miarę 38 stopni. Zatem:
A. alfa=26 stopni
B. alfa=38stopni
C. alfa=52 stopnie
D. alfa=62 stopnie
Zad,2
Punkt P=(x,4) należy do prostej o równaniu y=2x=5. Odcięta punktu P jest równa:
A. x=−1/2
B. x=13
C. x=1/2
D. x=−9/2
Zad.3
Proste l i k są prostopadłe i l: 3x+9y+6=0, k: y= ax+b. Wówczas:
A. a=−3
B. a=1/3
C. a=−1/3
D. a=3
Z góry dzięki
23 wrz 11:57
konrad: było wczoraj, poza tym powinnaś coś z siebie też dać a nie liczyć na gotowe
1. to jest banalne, w trójkącie suma kątów wynosi 180 zatem mając podany jeden kąt ostry
wystarczy od tego 180 odjąć jego miarę i miarę kąta prostego i masz wynik
2. błąd w zapisie równania prostej
3.
https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html
23 wrz 12:03
Maturzystka: Punkt P=(x,4) należy do prostej o równaniu y=2x+5. Odcięta punktu P jest równa:
A. x=−1/2
B. x=13
C. x=1/2
D. x=−9/2
23 wrz 12:06
Basia:
ad.1
może przypadkiem wiesz jaka jest suma kątów w trójkącie ?
ad.2
P∊prostej ⇒ jego współrzędne spełniają jej równanie ⇒ 4 = 2x+5
(bo chyba + ma tam być)
ad.3
przekształć równanie l: do postaci liniowej czyli y=ax+b
a warunek prostopadłości prostych znajdź sobie gdziekolwiek, także na tej stronie
23 wrz 12:06
Maturzystka: Co do Zad.3 i tak nie czaje.. Łee
23 wrz 12:44