Witam mam takie zadanie i nie potrafię go zrobić:
kaasia: Witam mam takie zadanie i nie potrafię go zrobić: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór
punktów spełniających układ nierówności:
y≥2x−4
x≥0
y≤−1
oraz opisz za pomocą nierówności prostokąt o wierzchołkach (−3 1) (−1 1) (1 2) (−3 2)
22 wrz 18:20
Piotr:
narysuj proste:
y=2x−4
x=0
y≤ −1
22 wrz 18:22
Piotr:
yyy ostatnie y = −1
22 wrz 18:22
kaasia: nie wychodzi mi
22 wrz 18:25
Piotr:
y=2x−4
x=0
y= −1
22 wrz 18:28
kaasia: Przepraszam nie sprecyzowałam te pierwsze mi wyszło,ale te drugie nie....
opisz za pomocą nierówności prostokąt o wierzchołkach (−3 1) (−1 1) (1 2) (−3 2)
22 wrz 18:30
kaasia: i mam pytanie do tego pierwszego jak jest x=0 to dlaczego zaznaczyłeś oś y
22 wrz 18:31
Piotr:
zaznacz punkty w ukladzie i napisz rownania prostych przechodzace przez wierzcholki kwadratu i
zamien na nierownosci.
22 wrz 18:33
Piotr:
a gdzie wg Ciebie przebiega prosta x=0 ?
22 wrz 18:33
kaasia:

mam prostokąt ale nie wiem jak napisać równania prostych przechodzących przez wierzchołki
kwadratu
22 wrz 18:47
22 wrz 18:50
kaasia: ok to zaraz zrobie i napisze
22 wrz 18:53
kaasia: robie coś źle bo mi nie chce wyjść
22 wrz 19:15
Piotr:
sorry ale mi sie po prostu nie chce wyznaczac tych prostych

ale to przeciez nie jest trudne.
22 wrz 19:17
czarna4472:
22 wrz 19:20
czarna4472: mam ten sam problem co ty też tego nie umiem
22 wrz 19:20
kaasia: ja chyba jakaś ułomna jestem bo mi zera wychodzą i jakieś cuda na kiju
22 wrz 19:22
Piotr:
dobrze, ze Ci zera wychodza !

nie spojrzalem na Twoj rysunek. przeciez to proste prostopadle do osi OX lub OY, czyli maja
wzor x=(jakas liczba) lub y= (jakas liczba)
tylko, ze ten rysunek cos chyba nie zgadza sie z punktami, ktore podalas...
22 wrz 19:27
kaasia: bo w zadaniu pomylilam sie pkt powinny byc A=(−3,−1), B=(1,−1) C=(1,2) D=(−3,2)
22 wrz 19:31
kaasia: i tak nie rozumiem
22 wrz 19:32
Piotr:
no to przeciez latwizna

prosta przechodzaca przez AB ma wzor y = − 1
prosta przechodzaca przez CB ma wzor x = 1
sprobuj reszte sama
22 wrz 19:34
kaasia: ale to AD by miała x=−3? a CD: y=2

? Coś za prosto by było...
22 wrz 19:38
Piotr:
zgadza sie !
teraz napisz odpowiednie nierownosci opisujace ten prostokat.
22 wrz 19:39
kaasia: coś takiego

: −3≤x≤1 i −1≤y≤2
22 wrz 19:41
Nienor:

A(−3 1) B(−1 1) C(1 2) D(−3 2)
Po pierwsze to trapez!
1.AB
y−1=0
y−1
2.BC
3.CD
y−2=0
y=2
4.DA
x=−3
22 wrz 19:41
Piotr:
mozna tak ! bardzo dobrze !
22 wrz 19:42
Piotr:
Nienor ona pomylila punkty, a potem poprawila
22 wrz 19:42
kaasia: Nienor pisałam poniżej że się pomyliłam z danymi
22 wrz 19:43
kaasia: hmm a jak to rozpisac na sprawdzianie zeby dobrze było ? ;>
22 wrz 19:44
Nienor: Zaczęłam pisać wcześniej <sorry>
22 wrz 19:46
Piotr:
dobrze masz !
mozesz np jako uklad 4 nierownosci
22 wrz 19:47
kaasia: Nienor dzięki za chęci

i Piotr dzięki za rozjaśnienie mi tego
22 wrz 19:48
Piotr:
proszę
22 wrz 19:50