punkty przegięcia
mati: | | −x2 | |
W jakim miejscu funkcja f =e/div> |
| ma pkt przegięcia |
| | 2 | |
coś nie moge zapisać "e" ma w potędze ułamek: licznik −x
2 a mianownik 2
Jak to można policzyć? nie umiem obliczyć 1 i 2 pochodnej z tego i nie wiem jak ma sie 2
pochodna do pp. prosze o pomoc!
22 wrz 15:01
Amaz:
Punkt przegięcia jest tam, gdzie druga pochodna zmienia znak.
22 wrz 15:02
mati: a jak obliczyć w tym zadaniu tą pochodną?
22 wrz 15:05
Amaz:
Przykład:
f(x) = x3+3x2+3x+1
f'(x) = 3x2+6x+3
f''(x) = 6x+6
f''(x) = 0 ⇔ x=−1,
dla x<−1 f''(x)<0,
dla x>−1 f''(x)>0
f(−1) = −1+3−3+1 = 0
Zatem punkt przegięcia to: (−1,0)
22 wrz 15:06
Amaz:
Twoja funkcja wygląda tak: f(x) = ex2/2 ?
22 wrz 15:09
Amaz:
f(x) = e−x2/2 ?
22 wrz 15:10
mati: aha, dzięki zasadę liczenia punktów przegięcia załapałem, ma ktoś pomysł jak mam tą pochodną
obliczyć?
22 wrz 15:14
mati: tak, dokładnie tak
22 wrz 15:15
Amaz:
Ale najpierw potwierdz czy Twoja funkcja wyglada tak jak napisalem.
22 wrz 15:15
mati: ta druga opcja
22 wrz 15:15
Amaz:
f'(x) = −xe−x2/2
22 wrz 15:16
mati: a możesz napisać jak to policzyłeś? i druga jaka będzie?
22 wrz 15:18
Amaz:
f'(x) = pochodna funkcji wewnętrznej razy pochodna funkcji tej głównej, w tym przypadku funkcją
główną jest funkcja e
| | −x2 | |
Wykładnik, czyli |
| jest funkcją wewnętrzną, czyli najpierw liczę pochodną funkcji |
| | 2 | |
wewnętrznej:
A pochodna z funkcji e, to po prostu ta funkcja e.
Czyli f'(x) = −x*e
−x2/2
Żeby policzyć drugą pochodną, musisz skorzystać ze wzoru na pochodną iloczynu:
(g(x)*h(x))' = g'(x)h(x) + g(x)h'(x)
22 wrz 15:27
22 wrz 15:30