proszę o pomoc w rozwiązaniu f.kwadratowej w postaci kanonicznej,iloczynon,monot
wojtek: y= −1/2x2 +6x−10
22 wrz 14:20
22 wrz 14:23
Buuu:
| | −b | | −Δ | | −b ± √Δ | |
p = |
| ; q = |
| ; Δ = b2 − 4ac; x1 lub 2 = |
| |
| | 2a | | 4a | | 2a | |
kanoniczna y = a(x−p)
2 + q
Iloczynowa y = a(x−x
1)(x−x
2)
monotoniczność f↗ ⇔ x∊ (−
∞, p); f↘ ⇔ x∊ (p,
∞)
22 wrz 14:27
C:
Δ = b
2 − 4ac = 36 − 20 = 16
√Δ = 4
| | −b + √Δ | | −b − √Δ | |
x1 = |
| = 2 x2 = |
| = 10
|
| | 2a | | 2a | |
| | 1 | |
iloczynowa: y = a(x − x1)(x − x2) = − |
| (x − 2)(x − 10)
|
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
kanoniczna: y = a(x − p)2 + q = − |
| (x − 6)2 + 8 |
| | 2 | |
22 wrz 14:35
magda: a mogę prosić o rozwiązanie tego zadania? byłbym wdzięczny
22 wrz 14:36
wojtek: dziękuję C za pomoc

22 wrz 14:41
magda: a na zbiór wartości i postać monotoniczną jest szansa ?
22 wrz 14:43
Mila:

| | 1 | |
1) parabola skierowana w dół, bo a=− |
| <0 |
| | 2 | |
największa wartość w wierzchołku i wynosi 8 dla x=6
Z
w=(−
∞,8)
2) naszkicuj wykres
odczytaj dla jakich argumentów f. rośnie a dla jakich maleje.
22 wrz 16:34
magda: dziękujemy
23 wrz 10:03