zad
pomocy!!: obliczyc sume 16+8+4+2...+1/32
6 maj 18:15
pomocy!!: ciag geometryczny jak cos
6 maj 18:15
pomocy!!: wie ktos?
6 maj 18:16
pomocy!!: wie ktos halo?
6 maj 18:17
Krzysiek: liczysz q
a na sume jest wzor, wystarczy podstawic
6 maj 18:17
Krzysiek: tylko dobrze przelicz

a jak nie wyjdzie to sprawdz po kolei, albo jeszcze raz przelicz
6 maj 18:18
pomocy!!: mam juz mozemy porownac ile ci wyszlo
6 maj 18:18
pomocy!!: wyszlo mi n=10 a potem suma −2048
6 maj 18:18
Krzysiek: ja nie liczylem

nie masz odp

6 maj 18:18
Krzysiek: jak ci mogla suma ujemna wyjsc

jak tu masz same dodatnie wyrazy

6 maj 18:19
pomocy!!: heh no jak nei jak tak nei wiem moge ci napisac?
6 maj 18:19
Krzysiek: ten przyklad to mozna na wet na piechote liczyc nie trzeba wcale wzorow
6 maj 18:20
pomocy!!: a1=16 q=1/2
n=10 s10=16*1−1/210/a−1/2
6 maj 18:20
pomocy!!: jecze raz napisze
6 maj 18:20
Krzysiek: dodaj sobie 31 i 1/2+1/4+1/8+1/16+1/32
6 maj 18:20
pomocy!!:
1−1/210
s10= 16*−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−=
1−1/2
6 maj 18:21
pomocy!!: ale mam duzo przykladow i prawie zadno mi dobrze nie wyszlo chce wiedzie c co mam zle
6 maj 18:21
Krzysiek: | | 31 | |
31 |
| liczylem na palcach  |
| | 32 | |
6 maj 18:22
pomocy!!: no fakt teraz mi wychodzi 2050 tak?
6 maj 18:23
pomocy!!: ale jak ty doszles do tego?
6 maj 18:23
pomocy!!: mozesz napisac wzroem?
6 maj 18:23
♊:
16+8+4+2+1 = 31
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| na pewno nie da Ci więcej niż 1. |
| 2 | | 4 | | 8 | | 16 | | 32 | |
6 maj 18:23
Krzysiek: z tego co napisales/as wzoru

to na pewno wyjdzie dodatnia
6 maj 18:24
Krzysiek: ♊:
16+8+4+2+1 = 31
1 1 1 1 1
+
+
+
+
na pewno nie da Ci więcej niż 1.
2 4 8 16 32
NO mi dalo 31
6 maj 18:24
pomocy!!: ale wzorem?
6 maj 18:25
Krzysiek: to dodaj sobie 16+8+4+2+1+1/2+1/4+1/8+1/16+1/32
6 maj 18:25
6 maj 18:25
pomocy!!: kurwa co za czlowek
6 maj 18:26
Krzysiek: ze wzoru tez wychodzi
6 maj 18:26
pomocy!!: mi nie!
6 maj 18:27
Krzysiek: i uwazaj co mowisz

jak nie umiesz podniesc pier**ło dwójki do 10 potegi to wyjdz z tego
forum
6 maj 18:27
pomocy!!: 1/2 nie 2;−/
6 maj 18:28
♊: To jest ciąg geometryczny − jak obliczysz q ?
6 maj 18:28
Krzysiek: w liczniku we wzorze masz 1−o,5 do potegi 10 a to jest 1023/1024
w mianowniku masz 1−1/2 czyli jedna DRUGA, i to wszystko jeszcze razy 16
6 maj 18:30
pomocy!!: no geometryczny a2/a1
6 maj 18:30
Krzysiek: o kur*cze a 1 do potegi 10 to ile jest moze

czyzby jeden
6 maj 18:30
pomocy!!: to w liczniku mam cale te wyrazenie podniesc 1−1/2
6 maj 18:31
pomocy!!: czy tylko 1/2
6 maj 18:31
Krzysiek: | | 1 | | 1 | |
to tak: |
| do potegi 10 to: |
| |
| | 2 | | 1024 | |
6 maj 18:31
pomocy!!: no to w liczniku wyjdzie 1025 a mianownik 1/2
6 maj 18:31
pomocy!!: nom
6 maj 18:32
Krzysiek: tylko jedna druga, no matko boska masz przeciez wzor, co ty nie umiesz pod wzor podstawic i
policzyc
6 maj 18:32
pomocy!!: sory fakt
6 maj 18:32
Krzysiek: w liczniku wyjdzie1023/1024, tam jest odejmowanie
6 maj 18:32
Krzysiek: wychodzi z tego wzoru elegancko

takze policz jeszcze raz, wychodzi tak jak wyliczylem na
piechote
6 maj 18:33
6 maj 18:35
pomocy!!: spoko wiem
6 maj 18:36
pomocy!!: juz wiem dzieki
6 maj 18:36