Funkcje trygonometryczne
Pati: Oblicz
cosx + cos2x=2
6 maj 17:08
♊: jaką ma największą wartość funkcja kosinus ?
6 maj 17:09
Krzysiek: 1
6 maj 17:09
♊: Jak rozumiem Krzysiek = Pati ? ;P
skoro cos(α) może się równać co najwyzej 1
i cos(β) też może się równać co najwyżej 1 to znaczy, że ich suma może się równać co najwyżej
2.
To ma miejsce wtedy gry cosx = 1 i cos2x =1.
6 maj 17:13
♊: dla jakich wartości x cosx =1 ?
6 maj 17:13
♊: Dla jakich wartości x wyrażanie cos(x)=1
Żeby nie było nieporozumień :)
6 maj 17:22
Pati: nie ma w zadaniu podane ile moze wynosić cosinus,
6 maj 17:25
Pati: Krzysiek się nie równa Pati

hehe
6 maj 17:26
♊: Pati − wiem, że nei ma, ale do tego można dojść "Na cłopski (babski) rozum".
Funkcja cos może przyjmować wartości z zakresu <−1,1>. Jeżeli mamy 2 cosinusy, to mogą one
przyjąć wartości z zakresu <−2,2>. Czyli oba muszą być równe 1, żeby ich suma dała wartość 2.
Inaczej nie może być, bo nie uzyskasz dwójki.
Więc, w tym przypadku, każdy z osobna musi być równy 1.
6 maj 17:30
Pati: aaaaa to możliwe

a przy obliczeniu nie muszę zastosować tych różnych wzroów typu na cos2alfa
czy jedynkę trygonometryczną?
6 maj 17:35
6 maj 17:39
Pati: a za sin co mam potem podłożyć? A jakbym zastosowała wzór na jedynkę trygonometryczną?
6 maj 17:42
♊: masz cos(x)=1 i cos(2x)=1
rozpisujesz cos(2x) = 1
cos2(x) − sin2(x) = 1
Na czerwono Ci zaznaczyłem pewne podobieństwa :)
6 maj 17:47
♊: jeżeli cos(x) = 1 to ile będzie wynosił cos2(x) ?
6 maj 17:47
Pati: 1?
6 maj 17:48
♊: dokładnie

czyli masz 1 + sin
2(x) =1
czyli sin(x) =0
dla jakich wartości x
cos(x)=1 a sin(x) = 0 ?
6 maj 18:11
Krzysiek: do ♊:nie, Krzysiek to nie PATI, uwierz
6 maj 18:12
♊: Po prostu niektórzy dają kilka zadan pod różnymi nickami (z niewiadomych mi przyczyn) a potem
się gubią w tych nickach (również z niewiadomych mi pryczyn). Więc pomyślałem, ze mam do
czynienia z podobną sytuacją gdy odpowiedziałeś na pytanie, które zadałem Pati :)
6 maj 18:15
Pati: 1?
6 maj 18:33
♊: co 1 ?
6 maj 18:42
Krzysiek: wszedlem na posta

patrz jest latwe pytanie to mysle−Odpowiem
6 maj 18:43