Podaj wartości współczynników m i n, dla których proste o równaniach
xxx: Podaj wartości współczynników m i n, dla których proste o równaniach mx−4y+6=0 i
3x−y+n=0
a) sa równoległe
b) są prostopadłe
c) pokrywają się
d) przecinają sie
Prosze bardzo o pomoc!
18 wrz 17:22
xxx:
18 wrz 17:23
Paula:
18 wrz 17:23
Mateusz:
a) b):
Mając dwie proste postaci:
l:Ax+By+C=0 zał:A2+B2>0
k:A1x+B1y+C1=0 zał A12+B12>0
mozemy szybko sprawdzic czy są rownoległe czy tez prostopadłe
k||l <=> A*B1−B*A1=0
k⊥l <=> A*A1+B*B1=0
c) d):
zastanów się jakie rozwiązania musi mieć układ rownan składajacy sie z tych prostych aby proste
sie pokrywały lub przecinały się w jakims punkcie i rozwiaz ten układ.
18 wrz 21:49
18 wrz 21:55