prosze o pomoc
ona:
Podaj wartości współczynników m i n, dla których proste o równaniach mx−4y+6=0 i
3x−y+n=0
a) sa równoległe
b) są prostopadłe
c) pokrywają się
d) przecinają sie
Prosze bardzo o pomoc

18 wrz 20:05
krystek: Napisz je w postaci kierunkowej
y=ax+b i bedzie Tobie łatwiej
18 wrz 20:10
ona: mx−4y+6=0
4y=mx+6
y=m/4x + 6/4 tak

3x−y+n=0
y=3x+n
18 wrz 20:12
krystek: tak
i teraz warunek
a) gdy .. itd
18 wrz 20:14
ona: a) sa rownolegle
a1=a2
a1=m/4
a2= 6 czy 3

bo nie wiem
18 wrz 20:15
18 wrz 20:16
ona: ale wlasnie skad sie wzielo to 3

?
m/4=3
m=3 tak

18 wrz 20:19
ona: zle
m=12
18 wrz 20:19
ona: tak

18 wrz 20:24
krystek: tak
18 wrz 20:26
ona: b) sa prostopadłe
a1*a2=−1
m/4*3=−1 /*4
m=−4/3
y=3x+n
n=6/4
dobrze

?
18 wrz 20:27
krystek: prostopadłe dobrze
a co znaczy to poniżej?
18 wrz 20:30
ona: trzeba obliczyc n tak

?
18 wrz 20:31
ona: a nie sory, n oblicza sie w pokrywajacych
18 wrz 20:31
ona: c) pokrywaja sie
a1=a2
m/4=3
m=12
y=3x+n
n=6/4
ale zgadywałam xd
18 wrz 20:32
ona: d) przecinaja sie
a1≠a2
m/4≠3
m≠12
18 wrz 20:33
krystek: Wystarczy tylko pierwszy warunek do przecinania.
Natomast do c musisz miec równe a1=a2 i b1=b2
18 wrz 20:35
ona: i jak dobrze to jest czy zle
18 wrz 20:35
ona: no wlasnie czyli w c) obliczam n
18 wrz 20:36
krystek: tak
18 wrz 20:37
ona: a wiesz jak to sie robi bo ja nie mam pojecia
18 wrz 20:38
krystek: | | m | | 6 | |
aby sie pokrywały |
| =3 i |
| =n |
| | 4 | | 4 | |
18 wrz 21:54