Logarytmy
amuze: | | a+1 | |
NIech log2=a oraz log3=b.Oblicz 9* |
|
|
| | 2b | |
jedyne do czego doszłam i rozumiem to zmiana podstaw
ale dalej juz nie rozumiem i nie wiem co mam jak liczyć.
18 wrz 16:40
amuze: a i tez wiem jak to rozpisac te ułamki
| log9 2 − log9 10 + 1 | |
|
|
| 2(log9 3 − log9 10) | |
18 wrz 16:45
amuze: jak dalej to liczyc?
18 wrz 17:04
ICSP:
gdzie a = log
2 oraz b = log
3 czyli mam że :
| log 2 + log 10 | | log 20 | |
| = |
| = log9 20 |
| 2log3 | | log 9 | |
18 wrz 17:05
ICSP: oczywiście nie zauważyłem 9 przed ułamkiem

Trzeba ją podopisywać
18 wrz 17:06
amuze: | | log 20 | |
ok rozumiem ale tylko do momentu |
| a wyniku juz nie ogarnaim skad sie bierze |
| | log 9 | |
log
9 20
18 wrz 17:09
ICSP: a mówiłaś ze znasz zmianę podstaw
18 wrz 17:10
amuze: a w sumie to tylko poczatek załapałam

a tego log20 skad sie wziął
18 wrz 17:11
18 wrz 17:12