Calki oznaczone - bryły
Tiamat: Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót wokół OX podanej lini; sporządź rysunek.
y= lnx dla x ∊ [1;e]
Co z tym zrobić? Mam tylko wzór, ale nie wiem jak go użyć − czy najpierw liczyć cłkę
nieoznaczoną czy liczyć z samego wzoru?
V = π ∫ (f(x))2
i oczywiście granice we wzorze, ale nie wiem jak zapisać. Pomożecie?: )
18 wrz 16:06
Vizer: Tylko do wzoru, bo jest to wzór, który liczy objętość bryły poprzez obrót funkcji f(x) wokół
OX, w zadaniu swoim masz f(x) = lnx i to ten wykres ma się obracać więc już wiesz, że f(x) we
wzorze to nasz lnx, a pod granice całkowania podstawiasz również to co amsz podane w treści.
Czyli do policzenia masz coś takiego:
V = π∫e1ln2xdx
18 wrz 16:24
Tiamat: A mam wcześniej obliczać samą ∫ln
x dx czy od razu podstawiać?
Może po prostu to zadanie powinno zostać rozwiązane jako przykład całe? Bo nie mam kompletnie
pojęcia jak i co robić przy tym zadaniu
18 wrz 16:32
Vizer: To masz do policzenia taką całkę:
∫
e1ln
2xdx
Liczymy teraz pomocniczo całkę nieoznaczoną:
∫ln
2xdx = *
v ' = lnx v = **
** = ∫lnxdx =
v ' = 1 v = x
= xlnx − ∫1dx = xlnx − x +C
v = xlnx − x
* = lnx(xlnx − x) − ∫(lnx − 1)dx = xln
2x − xlnx − xlnx + x + x = xln
2x − 2xlnx + 2x + C
Wracamy do naszej całki oznaczonej:
V = π∫
e1ln
2xdx = π[xln
2x − 2xlnx + 2x]
e1 = π(e * 1 − 2e * 1 + 2e − 0 + 0 − 2) =
π(e − 2) = πe − 2e
koniec
18 wrz 16:52
loitzl9006:
malutka literówka na końcu:
π(e − 2) = πe − 2π
18 wrz 17:01
Vizer: No masz na samym końcu się musiałem rypnąć, dzięki za korektę i czujne oko
18 wrz 17:05
18 wrz 17:36
Vizer:
18 wrz 17:39
Tiamat: Dzięki wielkie, mam nadzieję, że to ogarnę

Wpadnę jutro z zadaniami to się sprawdzę: D
18 wrz 18:00
Tiamat: Jestem! Wyszło mi tak, ale znalazłam inny, trochę chyba prostrzy dla mnie sposób obliczenia tej
całki: )
∫1ln2x dx = xln2x − 2∫ lnx . 1x . x dx = xln2x − 2∫lnx dx = xln2x − xlnx −x
Dobrze, poza tym zrobiłam kolejny przykład, i proszę o sprawdzenie:
y= 2x3 dla x∊[−2;2]
∫(2x3)2 dx = ∫2x6 dx = 27x7
V= π[27 27 − 27 (−2)7] =
π[27 128 + 27 128] =
π[1307 +1307] = π 2607
Czy to jest dobrze, czy się gdzieś walnęłam?: )
19 wrz 10:48
Vizer: Po pierwsze ta całka na samej górze coś nie tak wyszła, zobacz na mój wynik, a teraz na swój.
Po drugie w drugiej walnęłaś się już na początku podnosząc do kwadratu.
19 wrz 11:11
Tiamat: tak: co do pierwszego − zapomniałam zapisać 2, która jest jeszcze równanie wcześniej mój bład,
powinno być:
xln2 − 2xlnx −2x
a to drugie faktycznie już widzę gdzie jest bład, już poprawiam:
47 128 + 47128 =π[5127 +5127] = π 10247
19 wrz 11:20
Vizer: Jeszcze powinien być '+' przy 2x.
Drugie już dobrze.
19 wrz 11:31
Tiamat: Ok, faktycznie

Dobrze mam kolejny dylemat (jakby ich było w ogóle mało):
y=cosx x∊[e;e
2]
∫cos
2x dx =
12cosxsinx +
12x
V = π( [
12cos(e
2)sin(e
2) +
12e
2] − [
12cose sine +
12 e])
I nie wiem co dalej, zacięłam się...
19 wrz 12:23
Vizer: | | 1 | | 1 | |
Nic tu za dużo nie zrobisz, najwyżej zamień |
| sin(e2)cos(e2) = |
| sin(2e2) to samo |
| | 2 | | 4 | |
z drugim i wyłączać przed nawias co się da i taki będzie to wynik.
19 wrz 12:32
Tiamat: Czyli lepiej może zostawić tak jak jest? Robię następne: )
19 wrz 12:38
Vizer: No ostatecznie można, bo jedynym ruchem jaki tu widzę to właśnie jeszcze użycie wzoru na
podwójny sinus i ładne uporządkowanie wyrazów.
19 wrz 12:39
Tiamat: Podejrzanie szybko mi poszło:
y = 1x dla x∊[e;e]
∫ (1x)2 dx = ∫x−2 dx = −x−1 = − 1x
V = π[− 1e2] − [− 1e] = π[− 1e2 + 1e]
Jest ok? I jest sens robić coś z tym dalej? Chyba nie...
19 wrz 12:48
Tiamat: dla x∊[e;e2 ]
19 wrz 12:49