Proszę o rysunki
Kuba: Narysuj wykres funkcji:
f(x)=x2
f(x)=−x2
f(x)=2x2
f(x)=1/2x2
f(x)=−3x2
18 wrz 16:55
Kuba: Pomoże ktoś?
18 wrz 17:00
Vizer: Tutaj nie ma co do pomocy, wejdź sobie na np. wolframalpha.com i tam wpisz sobie swoje krzywe
jeśli Ci tylko zależy na ich wykresie.
18 wrz 17:06
Kuba: Ale chodzi mi o wyjaśnienie co podstawić za x, y, zeby narysować. Nawet pierwsze dwa
przykłady:( A resztę analogicznie zrobię.
18 wrz 17:10
Kuba: ?
18 wrz 17:15
ICSP: Podstawiasz co chcesz

Wybierz sobie 5 liczb. Podstaw je za x. Wylicz y i już masz 5 punktów
18 wrz 17:16
loitzl9006:
Pierwsze:
|
x |
f(x) |
−−−−−−−
|0 | 0 |
|1 | 1 |
|−1| 1 |
|2 | 4 |
|−2| 4 |
| 3 | 8 |
|−3| 8 |
−−−−−−
ale lipna tabelka

schemat jest taki że podstawiasz za x kolejno 0,1,−1, 2, −2, 3, −3 i liczysz wartość funkcji
czyli x
2 dla każdej z wymienionych liczb. Zaznaczasz w układzie współrzędnych wyliczone
punkty ( x, f(x) ) i potem je łączysz i masz wykres.
18 wrz 17:20
Vizer:

f(x) = x
2
x
w = 0
y
w = 0
W(0,0)
M
z : x=0
Przykładowe punkty:
dla x = −3 mamy y = 9
dla x = −2 mamy y = 4
dla x = −1 mamy y = 1
dla x = 0 mamy y = 0
dla x = 1 mamy y = 1
dla x = 2 mamy y = 4
dla x = 3 mamy y = 9
18 wrz 17:21
Kuba: a czy f(x)=−x2 wygląda tak samo jak pierwszy, tylko na dół, tak?
18 wrz 17:25
Kuba: Wynika mi, że −x2 wygląda tak samo, dobrze?
18 wrz 17:27
Vizer: y = −x2 jest symetryczny do y = x2 względem osi OX, więc ma ramiona w dół.
18 wrz 17:30