Proste równanie
Adam: | 3x+2 | | 6x+4 | | 6x+3 | |
| : |
| = |
| |
| 2x4−x3 | | 4x3−x | | x3 | |
Proszę niech ktoś to rozwiąże. Z góry bardzo dziękuję.
17 wrz 20:59
Adam: Ktoś pomoże? Proszę... Najgorzej, że nie wiem jak pozbyć się tych strasznych mianowników.
17 wrz 21:06
asdf: | 3x + 2 | | 4x3 − x | | 6x + 3 | |
| * |
| = |
| |
| 2x4 − x3 | | 6x + 4 | | x3 | |
| 3x + 2 | | x(2x − 1)(2x + 1) | | 6x + 3 | |
| * |
| = |
| |
| x3(2x − 1) | | 2(3x + 2) | | x3 | |
Dalej wymnóż nawiasy, dasz radę
17 wrz 21:08
Adam: 1. Po co wyznaczaliśmy dziedzinę?
2. Nie rozumiem co mam dalej zrobić. Jak wymnożę nawiasy to przecież wrócę do punktu wyjścia.
17 wrz 21:11
MQ: Dziedzina po to, żeby mianownik nie był =0
Zanim wymnożysz, to poskracaj co się da
17 wrz 21:13
Adam: Jak skracam z pierwszego ułamka to x przy 3x, to w mianowniku zmieniam x3 na x2 i 2x na 2 czy
tylko to pierwsze?
17 wrz 21:15
Adam: Jak skracam z pierwszego ułamka to x przy 3x, to w mianowniku zmieniam x3 na x2 i 2x na 2 czy
tylko to pierwsze?
17 wrz 21:15
asdf: Napisz to w postaci równania jak to skróciłeś...tak to mi się nie chce domyślać wszystkiego
17 wrz 21:17
Adam: | 3+2 | | (2x−1)(2x+1) | | 6+3 | |
| * |
| = |
| |
| x2(2x−1) | | 2(3+2) | | x2 | |
Raczej źle
17 wrz 21:20
MQ: Człowieku!
Skracasz całe wyrażenia: (3x+2) z licznika z (3x+2) z mianownika
Tak samo jedno (2x−1) z licznika z (2x−1) z mianownika
i jedno x z licznika z x3 z mianownika => dostaniesz w mianowniku x2
17 wrz 21:20
asdf: jak skracasz x
3 z x
2
| x3 | | x1 | | x1 | |
| = |
| = |
| = x .... |
| x2 | | x0 | | 1 | |
17 wrz 21:22
Adam: | | 6+3 | |
Czyli w tym na samym końcu (po równa się) będzie |
| ? |
| | x2 | |
17 wrz 21:25
MQ: Nie, prawej strony na razie nie ruszaj.
Skróć na razie co się da po lewej.
17 wrz 21:28
asdf: | 1 | | 2x + 1 | | 6x + 3 | |
| * |
| = |
| |
| x2 | | 2 | | x3 | |
2x
2(6x + 3) = x
3(2x + 1)
6x
2 = x
3
x = 0, które nie należy do dziedziny
ODP: Brak rozwiązań
17 wrz 21:28
MQ: Widzę
asdf, że już straciłeś cierpliwość!
17 wrz 21:32
asdf: sorki, mój błąd:
6x2 = x3
6x2 − x3 = 0
x2(6 − x) = 0
x = 0
x = 6
17 wrz 21:32
asdf: @
MQ nieraz sama teoria nie wystarcza
17 wrz 21:33
17 wrz 21:34
MQ: No fakt
17 wrz 21:36
Adam: Dzięki wielkie!
17 wrz 21:38
Mila: 1) zastrzeżenia:
| | 1 | |
2x4−x3≠=⇔x3(2x−1)≠0⇔x≠0 i x≠ |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
4x3−x≠0⇔x(4x2−1)≠0⇔x≠0 i (4x2−1)≠0⇔x≠0 i x≠ |
| i x≠ − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| 3x+2 | | x*(2x−1)*(2x+1) | | 6x+3 | |
| * |
| = |
| upraszczamy |
| x3(2x−1) | | 2(3x+2) | | x3 | |
x(2x+1)=2(6x+3)
2x
2−11x−6=0
| | −1 | |
x1= |
| nie należy do dziedziny lub x2=6 |
| | 2 | |
17 wrz 21:44