Funkcja wykładnicza z parametrem
Piotr: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
| | 1+4m | |
16x2 + (2 |
| − 24)x + 1 = 0 |
| | m | |
ma tylko jedno rozwiązanie.
17 wrz 20:52
Piotr:
kiedy f kwadratowa ma 1 rozwiazanie ?
17 wrz 20:54
MQ: Masz równanie kwadratowe:
ax2+bx+c=0
U ciebie:
a=16
b=(to co w nawiasie)
c=1
Liczysz Δ
Zeby miało 1 rozwiązanie to Δ=0
Z tego wyznaczasz wartości m
17 wrz 20:55
Piotr: gdy delta jest równa = 0
17 wrz 20:57
Piotr:
no to wystarczy ze obliczysz Δ=0
17 wrz 20:59
Piotr: | | 1+4m | |
Δ = (2 |
| − 24)2 − 64 |
| | m | |
i co tu moge podziałać?
17 wrz 21:01
asdf:
a = 16
c = 1
Δ = 0
| | 1 + 4m | |
Δ = (2 |
| − 24)2 − 64 = 0 |
| | m | |
| 4 + 64m2 | | 2(1 + 4m) | |
| − 2* |
| * 24 + 576 − 64 = 0 |
| m2 | | m | |
| 4 + 64m2 | | 96(1 + 4m) | |
| − |
| − 512 = 0 |
| m2 | | m | |
| 4 + 64m2 − 96m(1 + 4m) | |
| − 512 = 0 |
| m2 | |
| 4 + 64m2 − 96m − 384m2 | |
| − 512 = 0 |
| m2 | |
| −320m2 − 96m + 4 | |
| − 512 = 0 |
| m2 | |
| −320m2 − 96m + 4 − 512m2 | |
| = 0 |
| m2 | |
D = R / 0
−832m
2 − 96m + 4 = 0
−208m
2 − 24m + 1 = 0
Δ = 1408
też wam tyle wyszło
17 wrz 21:04
Piotr:
(a−b)2=a2−2ab+b2
2 wymnoz sobie z licznikiem
17 wrz 21:05
Piotr:
nie bede tego liczyc
17 wrz 21:07
Piotr: | | 1+4m | |
haha  ale ta wartość |
| jest w potędze liczby 2. Tylko tutaj tak jest zapisane, nie |
| | m | |
da się inaczej.
17 wrz 21:07
asdf: oj
tak nie lepiej?
17 wrz 21:10
MQ: No to QRWA dlaczego od razu tego nie piszesz?
17 wrz 21:10
MQ: Oczywiście było to do Piotra
17 wrz 21:10
asdf: (21/m + 4 − 24)2 − 82 = 0
a2 − b2 = (a − b)(a + b)
17 wrz 21:21
asdf: tylko co zrobić z tym 24?
17 wrz 21:23
Mila: Wyszło mi 1/4 i 1/12
17 wrz 21:55
asdf: @Mila
Jakaś podpowiedź?
17 wrz 21:58
Piotr: w odpowiedziach jest m=1
W treści zadania jest napisane że ma być jedno rozwiązanie.
17 wrz 21:58
Mila: Ale, gdzie tu jest równanie wykładnicze?Policzyłam do niewłaściwego zapisu.
Takie poprawki trzeba było wpisac kolorem.
16x2+(2(1+4m)/m−24 )x+1=0 tak ma być?
17 wrz 22:02
Mila: podaj cały wykładnik − kolorem.
17 wrz 22:04
Mila: wychodzi pięknie do takiego równania:
16x2+(21/m+4−24)x+1=0
Napisać rozwiązanie czy już wiecie?
17 wrz 22:12
asdf: podpowiedź
17 wrz 22:20
Mila: 21/m+4=t
17 wrz 22:30
asdf: coś mi nie wychodzi
17 wrz 22:36
ZKS:
(2
(1 + 4m)/m − 24)
2 − 8
2 = 0
(2
(1 + 4m)/m − 32)(2
(1 + 4m)/m − 16) = 0
2
(1 + 4m)/m = 2
5 ∨ 2
(1 + 4m)/m = 2
4
| 1 + 4m | | 1 + 4m | |
| = 5 ∨ |
| = 4 |
| m | | m | |
17 wrz 22:42
asdf: sam sobie zrobiłem podpowiedź, z której nie skorzystałem

(post 21
21)
17 wrz 22:46
ZKS:
Właśnie dlatego nie wiedziałem co trudnego tu widzisz skoro napisałeś jakiego wzoru użyć.
17 wrz 22:49
Trivial: Fajny wężyk,
ZKS.
17 wrz 22:50
Mila: 2
1/m+4=t i t>0
16x
2+(t−24)x+1=0
Δ=0⇔(t−24)
2−4*16=0 ⇔t
2−48t+576−64=0 ⇔t
2−48t+512=0
Δ
t=48
2−4*512=2304−2048=256
| | 48−16 | | 48+16 | |
t1= |
| =16 lub t2= |
| =32 |
| | 2 | | 2 | |
2
1/m+4=16 ⇔ 2
1/m+4=2
4 ⇔1/m+4=4
| | 1 | | 1 | |
21/m+4=32 ⇔21/m+4=25 ⇔ |
| +4=5 ⇔ |
| =1⇔m=1 |
| | m | | m | |
17 wrz 22:50
asdf: bo ja głupieje po tym dzieleniu wielomianów
17 wrz 22:54