POmoc
Bingos: GEOMETRIA ANALITYCZNA.
Napisz równanie stycznej do okręgu przechodzącej przez punkt A.
a) x2 + y2 = 8 , A = (4,0)
b) x2 + y2 = 20 , A =(0,5)
17 wrz 20:30
Bizon:
a)
środek okręgu S=(0, 0) ... r=2√2
Styczna przechodząca przez A y−0=a(x−4) y=ax−4a
Odległość środka okręgu od tej prostej to 2√2 ...wyznaczysz wsp. a
17 wrz 20:42
Nienor: A)
Sposób I
prosta:
0=4a+b
b=−4a
y=ax−4a i x
2+y
2=8, czyli x
2+(ax−4a)
2=8 → rozwiązujesz równanie z parmatrem
x
2+(ax−4a)
2=8
x
2+a
2x
2−8a
2x+16a
2=8
(1+a
2)x
2−8a
2x+16a
2−8=0
Δ=0 ⇔ (2−8a
2)
2 − 4(1+a
2)(16a
2−8)=0
Wkładamy a do wzoru prostej i otrzymujemy:
17 wrz 20:42
Nienor: II sposób podał Bizon
17 wrz 20:43
Bingos: Nienor od tego momentu nie rozumiem co sie dzieje:
(2−8a
2)
2....... nie wiem skąd to sie wzięło .
17 wrz 20:52
Nienor: Wzór na Δ=b2−4ac
17 wrz 20:57
Bizon: ...posiał troszkę ...−

64a
2
17 wrz 20:58
Bizon:
a1=1
a2=−1
17 wrz 20:59
Bingos: Dlaczego tam jest napisane (2−8a
2)
2 
Chodzi mi o tą dwójke na początku ....
17 wrz 21:03
MQ: No walnął się troszkę
Ma być (−8a2)2
17 wrz 21:08
Bizon:

... zobacz jak jeszcze możesz wyznaczyć kąt nachylenia stycznej ...
17 wrz 21:09
Nienor: Nie wiem. Oczywiście tam ma być
64a4−4(1+a2)(16a2−8)=64a2−4(16a2+16a4−8−8a2)=64a4−64a2−64a4+32+32a2=−32a2+32
−32a2+32=0
a=1 lub a=−1
y=x−4 lub y=−x+4
17 wrz 21:13
Bingos: b) − tak w skrócie napisze bo nie chce mi sie pisać wszystkich obliczeń

y = ax + 5
x
2 + (ax+5)
2 = 4
Δ=0
a
2 − 1=0
a
1 = 1
a
2 = −1
y=−x + 5
y=x + 5
tak ?
17 wrz 21:17
Bingos: Tam powinno być oczywiście : x2 + (ax+5)2 = 20
17 wrz 21:19
Nienor: Tak. Obliczeń mi się nie chce sprawdzać, ale o to chodzi.
17 wrz 21:20
Bingos: Ok spoko zrozumialem wszystko, ale proste to

Uzasadnij że długość odcinka AB zawartego w stycznej do okręgu o równaniu x
2 + y
2 = 50,
poprowadzonej z punktu A=(−8,10) jest równa
√114. Punkt B jest punktem styczności.
Takie zadanko.
AB =
√(x−a)2+(y−b)2−r2 jest taki wzór x =−8, y=10, a=0, b=0, r
2=50 podstawiam
wszystko i wyjdzie
√114 dobrze bedzie rozwiazane ?
17 wrz 21:26
Nienor: Nie ten wzór.
Długość odcinka AB masz tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
W tym zadaniu musisz policzyć wzór tej stycznej prostej (musi
ona zawierać punkt A). Z układu równań (okrąg i prosta) policzyć B. Obliczyć z podanego wzoru
długość AB.
17 wrz 21:40
Bingos: Dobra to dalej ja będe pisał taka moze kontynuacja żeby nie zakładać nowego pytania.
Wyznacz drugi koniec średnicy AB okręgu wiedząc że A=(−2,4), a okrąg jest opisany równaniem
(x−3)2 + (y−7)2 = 34
18 wrz 15:10