Funkcja wykładnicza
Piotr: (2+√3)x + (2−√3)x = 4
17 wrz 20:16
17 wrz 20:22
Piotr: Rozumiem, dzięki. A co z takim przypadkiem?
0,52x2−x ≥ 1
17 wrz 20:27
asdf: chyba
17 wrz 20:30
Piotr:
nie
i opuszczasz podstawy, zmieniajac znak nierownosci
17 wrz 20:31
17 wrz 20:32
asdf: czyli to będzie tak:
2x
2 − x ≥ 0
x(2x − 1) ≥ 0
x
1 = 0
?
17 wrz 20:37
Piotr:
przeczytaj jeszcze raz co napisalem
17 wrz 20:38
AS: 0.52*x2 − x ≥ 1 ⇒ 0.52*x2 − x ≥ 0.50 ⇒
2*x2 − x ≤ 0 ⇒x*(2*x − 1) ≤ 0 ⇒ 0 ≤ x ≤ 1/2
17 wrz 20:39
Piotr: x(2x−1) ≤ 0
i jak zapisać rozwiązania bo nie bardzo wiem jak to zaznaczyc na osi ox.
x=0 x= 0,5
jak to zaznaczyć? w która mają być stronę? Wiem że ma nie być równa się ale nie wiem jak to
zapisać.
17 wrz 20:39
Piotr: aha, już rozumiem. Dziękuje.
17 wrz 20:40
Piotr:
parabola, ramiona do gory
17 wrz 20:40
asdf: czemu ≤ skoro tam jest ≥?
17 wrz 20:46
Piotr: Bo gdy podstawa jest w zakresie (0,1) to zmieniamy znak na przeciwny.
17 wrz 20:49
17 wrz 20:50
17 wrz 20:51