.
asdf: Wielomian. Jak to ugryźć?
x5 − 2x4 + x2 +x3 +3 = 0
P.S Nie robię tego dla szanownego momo tylko dla siebie, dlatego założyłem nowy temat − w
tamtym temacie było wyraźnie napisane: bez podpowiadania! tylko rozwiązania
15 wrz 20:09
asdf: Proszę tylko o wskazówki
15 wrz 20:10
UTO: Sam nad tym myślałem jak się za to zabrać bo grupowaniem nic nie widzę, może tylko Bezout
15 wrz 20:11
Aga1.: w(−1)=0
15 wrz 20:12
ZKS:
Przecież −1 jest pierwiastkiem.
15 wrz 20:12
zet: podzielić wielomian przez (x+1) bo chyba −1 jest ok
15 wrz 20:12
UTO: No i tyle ci powinno wystarczyć do rozwalenia
15 wrz 20:12
asdf: Kurczę, tylko zapomniałem napisać: bez Bezouta i dzielenia wielomianów

Może się to wydawać
dziwnę, ale nie potrafię tego − znaczy się nie uczyłem się takich rzeczy jeszcze...
15 wrz 20:13
UTO: Wydaje mi sie ze to jedyny sposob, przynajmniej dla mnie, bo nic nie widze jak pogrupowac.
15 wrz 20:14
asdf: No to trudno, dzięki za pomoc
15 wrz 20:15
ZKS:
Da się ładnie pogrupować.
x5 + x2 − 2x4 + 2 + x3 + 1 = 0
15 wrz 20:16
Timmy: Ew.
x5 − 2x4 + x2 +x3 +3 = x5 + x3 + x4 + x2 − 3(x4 −3)
I wyciągasz x2+1
15 wrz 20:18
asdf: Dziękuję Wam bardzo

Pozdrawiam
15 wrz 20:19
UTO: A jednak
15 wrz 20:19
asdf: @Timmy
(x4 − 1) tak?
15 wrz 20:20
Timmy: Tak, oczywiście, że tak ; p Szkoda, że tutaj nie można edytować swoich postów ; /
15 wrz 20:22
ZKS:
To literówka na pewno.
15 wrz 20:22
Trivial: asdf dzielenie wielomianów to podstawa. Lepiej się tego naucz.
15 wrz 20:23
asdf: samemu dam radę

?
15 wrz 20:23
ZKS:
Zrób parę przykładów i bez problemu dasz radę.
15 wrz 20:24
15 wrz 20:25
15 wrz 20:26
UTO: Zrób z 5 przykładów i lecisz jak Kubica. Też się tego sam uczyłem.
15 wrz 20:28
asdf: Sorry, że się powtarzam, ale:
jeszcze raz dziękuję. Ruszam z kopyta od poniedziałku
15 wrz 20:30