dziedzina pytanie
szklanka:
określ dziedzinę
f(x)=√x−3+√3−x
√x−3+√3−x ≥0
dlaczego dziedziną to R\{3}
przecież podstawiając 3 do x daje nam zero czyli spełnia nierówność, dlaczego nie jest samo R?
15 wrz 11:56
asdf: x − 3 ≥ 0 ⇔ x ≥ 3
3 − x ≥ 0⇔ x ≤ 3
Robiłeś to już....
15 wrz 11:57
Basia:
a kto Ci powiedział, że f(x) ma być ≥0 ?
to co jest pod pierwiastkiem musi być ≥0
15 wrz 11:58
szklanka: tylko nie wiem dlaczego ma tu być część wspólna a nie zbiór (−∞;3>U<3:∞)
15 wrz 12:01
szklanka: i dlaczego wyrzucamy 3 z dziedziny?
15 wrz 12:01
asdf: D = R /{3}
x ∊ (−∞;3>U<3;∞)
x ≥ 3 oraz x ≤ 3
TO JEST TO SAMO!
15 wrz 12:03
asdf: poprawka:
D = R
x ∊ (−∞;3>U<3;∞)
x ≥ 3 oraz x ≤ 3
Z kąd masz tą odpowiedź?
15 wrz 12:05
szklanka: dlaczego wyrzucamy 3 z dziedziny? Bo?
15 wrz 12:05
szklanka: sory poomyliłem ,odpowiedz mam że samo {3}
czyli gdybym napisał x ∊ (−∞;3>U<3;∞) , to było by źle?
15 wrz 12:07
Basia:
asdf iloczyn (∩) a nie suma (∪)
x−3 ≥ 0 i 3−x≥ 0 ⇔
x≥3 i x≤3 ⇔
x∊<3;+∞)∩(−∞;3> ⇔ x=3
15 wrz 12:09
Basia: dziedziną jest zbiór jednoelementowy
D = {3}
15 wrz 12:10
asdf: No tak

Znak mnie zmylił...masz rację w 100%
15 wrz 12:10
szklanka: Basia gdybym napisał w odp. x∊<3;+∞)∩(−∞;3>, źle by było?
15 wrz 12:11
asdf: post z 12:05 jest dobry, ale nie jest to odpowiedź do tego zadania
15 wrz 12:11
szklanka: a dlaczego nie suma?
15 wrz 12:15
Basia:
ad.post z 12:11
może być, ale trzeba skończyć (−∞;3>∩<3;+∞) = {3}
ad.post z 12:15
bo oba pierwiastki muszą istnieć równocześnie
dla x=5 √x−3 = √5−3 = √2 istnieje, ale √3−x = √3−5 = √−2 nie istnieje
15 wrz 12:20
szklanka: czyli tylko 3 spełnia to równanie i dlatego jest {3} ,prawda?
15 wrz 12:24
asdf: tak
15 wrz 12:26
Krzysiek: Pytanie do asdf. Skoro Basia napisala ze oba pierwiastki musza istniec rownoczesnie to dlatego
musimy brac czesc wspolna a nie sume bo musimy uzyc spojnika ,, i" tak jak w koniunkcji a
nie ,,lub" tak jak w alternatywie . Wtedy mamay iloczyn przedzialow czyli czesc wspolna . A
druga sprawa jezeli policzymy sume przedzialow to wyjdzie mam ze rozwiazaniem jest przedzial
(−∞,∞) a to nie jest prawda Dobrze mysle ?
15 wrz 19:48
15 wrz 19:54
krystek: I pomyślcie , coś tutaj nie tak!
15 wrz 19:55
asdf: Krzyśku, no tak, ale suma to R
15 wrz 19:58