funkcja dziedzina
szklanka: Mam takie coś nie wiem dlaczego wynik to {3}
f(x)=√x−3+√3−x
robię tak x−3+3−x = 0
8 wrz 21:40
Saizou : x−3≥0 i 3−x≥0
x≥3 i x≤3
zatem x∊{3}
8 wrz 21:41
asdf: x − 3 ≥ 0
3 − x ≥ 0
część wsólna i masz odp
8 wrz 21:42
krystek:

wspólna część to 3!
8 wrz 21:44
szklanka: Teraz to już nic nie wiem mam post ostatnia wiadomość od Agi↓
https://matematykaszkolna.pl/forum/153878.html
x−3≥0 i 3−x≥0 znak jest ≥ powinna być suma ,prawda?
Jak nie to dlaczego x>−15 lub x<3 tutaj nie jest część wspólna?
8 wrz 21:52
Piotr:
przeciez znaki > < ≥ ≤ nie maja nic wspolnego czy suma czy czesc wspolna
8 wrz 21:54
Saizou : ale nie do tego przykładu bo iksy muszą spełniać obie te nierówności zatem musi być spójnik "i"
8 wrz 21:55
Piotr:
tam chodzilo o wartosc bezwzgledna

za duzo robisz ! nic nie bedziesz dobrze umial .
8 wrz 21:55
krystek: @szklanka czytaj uważnie treści zadania i staraj się zrozumieć!
Poukładaj sobie wszystko w główce!
8 wrz 21:56
szklanka: Czyli jeżeli chodzi o wartość bezwzględną to post ostatni Agi jest słuszny? bo już nie wiem
8 wrz 21:57
Piotr:
TAK
8 wrz 21:58
szklanka: Czyli zapamiętać to że jest taka różnica w wyznaczaniu przedziału tzn. z tą wartością
bezwzględną a z wyznaczaniem dziedziny funkcji, czy da się to zrozumieć może?
8 wrz 22:01
8 wrz 22:02
szklanka:

Jak mam to zrozumieć że tu jest suma lx+6l>−9 czyli R
A w tym f(x)=√x−3+√3−x jest część wspólna ?
8 wrz 22:08
krystek: Wartość bezwzględna jest zawsze dodatnia stąd :Ix+6I >−9jest zawsze dodatnia więc x∊R. np
weź x=8 i masz I8+6I>−9 x=−15 I−15+6I>−9
8 wrz 22:19
szklanka: bezsensu ten wykres wystarczy wiedzieć w sumie że wartość bez. jest dodatnia i x∊R
8 wrz 22:21
krystek: TAK!
8 wrz 22:22
ZKS:
Wartość bezwzględna jest zawsze większa bądź równa 0 więc x ∊ R.
f(x) =
√x − 3 +
√3 − x tutaj ustalamy dziedzinę czyli znajdujemy te liczby które można
w miejsce x wstawić bez żadnych przeszkód więc musimy dać tutaj spójnik
i czyli część
wspólną bo na przykład w
√x − 3 możemy wstawić w miejsce x liczbę 4 dostaniemy
wtedy
√4 − 3 =
√1 = 1 czyli jest dobrze bo jest to liczba nieujemna natomiast w
√3 − x
już liczby 4 nie możemy wstawić ponieważ nie spełnia ona dziedziny tej funkcji
√3 − 4 =
√−1
dochodzimy do sprzeczności więc musimy ustalić część wspólną. Mam nadzieje że rozumiesz jak
nie to będzie trzeba wytłumaczyć łopatologicznie.
8 wrz 22:25
ZKS:
krystek zrób sobie kolorowy nick.
8 wrz 22:26
krystek: ok
8 wrz 22:26
Piotr:
@
ZKS a mozna to lepiej wytlumaczyc ?
8 wrz 22:30
ZKS:
Tego nie wiem może Ty
Piotr umiesz to lepiej koledze wyjaśnić bo ja już starałem się
najbardziej jak mogłem ale może to za słabo.
8 wrz 22:37
Piotr:
ja mu wczoraj tlumaczylem dziedzine przy pierwiastkach, sam nawet na kalkulatorze sprawdzal ale
jak widac nadal nie rozumie.
8 wrz 22:38
Aga1.: szklanka. Za dużo naraz i wszystko Ci się miesza.
Może rozwiąż wiele przykładów z jednego tematu w celu utrwalenia wiadomości.
Nie zrażaj się, przy takim zapale coś z tego będzie.
15 wrz 20:09