wartość bezwzględna
szklanka:
Funkcja g(x)=|x+1| dla argumentu x= −√3 przyjmuje wartość?
podstawiam |−√3+1| i co dalej?
14 wrz 22:09
Saizou : i określ czy jest dodatnia czy ujemna
14 wrz 22:10
krystek: =√3−1
14 wrz 22:10
gość : i to jest mniejsze od zera więc zmieniasz znak
=√3−1
14 wrz 22:11
abc: to będzie √3−1, ponieważ przy opuszczaniu w.b. od większej liczby musisz odjąć mniejszą
14 wrz 22:11
abc: oczywiście kiedy są dwa różne znaki
14 wrz 22:12
14 wrz 22:12
szklanka: −(−√3+1) =√3−1 ,tak?
14 wrz 22:13
abc: tak
14 wrz 22:13
krystek: tak
14 wrz 22:14
abc: natomiast jak masz na przykład:
|√3+1| opuszczasz bez zmian ponieważ masz obie dodatnie
|−√3−1| zamieniasz oba minusy na plusy, ponieważ masz obie ujemne
14 wrz 22:19