,
kasia: W trójkąt równoramienny o kącie rozwartym 120o wpisano okrąg o promieniu 5 cm. Oblicz obwód i
pole tego trójkąta
14 wrz 18:46
14 wrz 18:57
Eta:

x>0 oznaczenia wprowadzam z własności trójkąta o katach: 30
o, 60
o, 90
o
|AC|=|BC|= 2x , |AB|= 2
√3*x h= |CD|= x
| | |AB|*|CD| | |
P(ΔABC)= |
| = √3x2 Ob(ΔABC)=2p = 4x+2x√3 |
| | 2 | |
P(ΔABC)= r*p = 5*(2x+x
√3)
porównując pola :
√3x
2= 5(x(2+
√3) / :x≠0
√3 x= 5(2+
√3) ⇒ x= .......... dokończ
i podaj Ob= 4x+2x
√3 =... i P=
√3*x
2=.....
14 wrz 20:30