POMOCY!Przedstaw wyrażenie w jak najkrótszej postaci.
Patrycja: Przedstaw wyrażenie w jak najkrótszej postaci. Określ Dziedzine funkcji
14 wrz 18:40
ag: wzory skróconego mnożenia,
w mianowniku a) potęga nie powinna być za nawiasem?
14 wrz 18:41
~: a) x ≠ −5 (mianownik nie może być równy 0)
| (x+5)(x−5) | | x−5 | |
| = |
| |
| (x+5)(x+5) | | x+5 | |
W podobny sposób robisz resztę; interpretujesz dane wyrażenia pod względem wzorów skróconego
mnożenia.
14 wrz 18:43
Piotr:
do okreslenia dziedziny trzeba policzyc mianowniki ≠ 0.
14 wrz 18:44
ag: b}
| 10(2x−5) | | 10(2x−5) | | 10 | | 5 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 4(4x2−25) | | 4(2x−5)(2x+5) | | 4(2x+5) | | 4x+10 | |
14 wrz 18:44
Patrycja: tak powinna być za nawiasem, przepraszam
14 wrz 18:45
~: w b x ≠ 2,5 ani −2,5.
14 wrz 18:46
14 wrz 18:48
Patrycja: Wiem ze moze zadam druzgocące pytanie, ale nie rozumiem dlaczegow przykladzie a zostaje mi
| | x−5 | |
tylko |
| ...  Czy to sie jakos skrocilo ? Bardzo chcialabym to zrozumiec, bo to z |
| | x+5 | |
pewnoscia bardzo przydatne . Z gory DZIEKUJE!
14 wrz 18:51
Patrycja: Wlasnie zabieram sie za powtarzanie wzorow skroconego mnozenia, bo zawsze mialam problemy z ich
zastosowaniem.. DZIEKUJE ZA POMOC!
14 wrz 18:53
Piotr:
tak, skrocilo sie. skracasz (x+5) w liczniku z (x+5) w mianowniku
| | a*b | | a | |
przyklad |
| = |
| b skracamy  |
| | b*c | | c | |
14 wrz 18:53
Patrycja: W końcu udało mi się to zrozumieć.. Baaardzo dziękuję
14 wrz 19:00
Piotr:

zrób kolejne
14 wrz 19:01
Patrycja: Próbuje, już widzę różnicę dzięki mądrym podpowiedziom
14 wrz 19:08