Oblicz miary kątów
koala: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 12 cm, a wysokość ostrosłupa
jest równa 18 cm. Oblicz miarę kąta, jaki tworzy krawędź boczna z:
a) z podstawą ostrosłupa
b) z krawędzią podstawy ostrosłupa
Proszę o pomoc bo nic z tego nie rozumiem, a niestety muszę to zaliczyć.
14 wrz 18:29
~: Zastanów się, jakie trójkąty są ścianami bocznymi ostrosłupa.
14 wrz 18:39
14 wrz 18:41
koala: Równoramiennymi?
14 wrz 18:44
Beti:

| | H | |
tgα = |
| , przy czym d = a√2 = 12√2 |
| | | |
| | 18 | | 3 | | 3√2 | |
czyli tgα = |
| = |
| = |
| ≈ ... |
| | 6√2 | | √2 | | 2 | |
i odczytujesz kąt α w tablicach.
Żeby obliczyć miarę kata β musisz najpierw obliczyć np. długość krawędzi bocznej b z tw.
Pitagorasa:
| | 1 | |
H2 + ( |
| d)2 = b2 −−> b = ... |
| | 2 | |
| | | |
a następnie : sinβ = |
| ... |
| | b | |
14 wrz 18:48
Eta:

teraz działaj .....
14 wrz 18:50
Eta:

>
14 wrz 18:51
~: I tak ładnie rysujecie
14 wrz 18:51