oblicz miarę kąta, jaki tworzy krawędź boczna z krawędzią podstawy ostrosłupa
Jula: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 12 dm, a wysokość ostrosłupa
jest równa 18 dm. Oblicz miarę kąta, jaki tworzy krawędź boczna z:
a) z podstawą ostrosłupa
b) z krawędzią podstawy ostrosłupa
Z góry dziękuję
13 wrz 20:36
asdf: a swoje obliczenia?
13 wrz 20:38
Jula: jak bym umiała to nie prosiłabym o pomoc
13 wrz 20:50
asdf: H = 18 dma = 12 dm
a√2
Oblicz
, później dalej zrobimy
2
13 wrz 21:03
dero2005:a = 12
h = 18
d = a√2 = 12√2
l = √h2 + (d2)2 = √182 +(6√2)2 = 6√11