nierówności kwadratowe
Monika: Mam problem z rozwiązaniem nierówności kwadratowej
2(4−x)(x−5)≥0
13 wrz 17:50
Piotr:
jakie sa msc zerowe ?
13 wrz 17:51
Monika: nie rozumiem
13 wrz 17:53
Monika: jakie miejsca zerowe
13 wrz 17:53
13 wrz 17:57
Monika: ja mniej więcej wiem jak to rozwiązać tylko nie wiem jak wyliczyć to z wzoru ax2+bx+c≥0 i nie
wiem które liczby zadecydują jaka bezie parabola ( czy będzie do góry czy do dołu)
13 wrz 18:01
Monika: czy będzie na minusie czy na plusie x2
13 wrz 18:02
B.: To po prostu zamień postać iloczynową na zwykłą normalnie mnożąc przez siebie te nawiasy i
dwójkę.
13 wrz 18:03
Monika: które liczby się mnoży aby wiedzieć o tym
13 wrz 18:03
B.: Poza tym chyba a jest takie samo dla każdej postaci więc będzie jak najbardziej na plusie.
13 wrz 18:04
B.: Poza tym chyba a jest takie samo dla każdej postaci więc będzie jak najbardziej na plusie.
13 wrz 18:05
Piotr:
postac ax
x+bx+c do niczego nie jest Ci potrzebna.
no wlasnie ile bedzie wspolcznnik przy x
2 ? wystarczy spojrzec

w jednym nawiasie jest −x a w drugim +x. to po wymnozeniu bedzie plus czy minus ?
13 wrz 18:05
Monika: czyli mam wymnożyć 2, −x i x i wtedy wyjdzie mi −2x2? o to mi chodzi czy tak wyjdzie
13 wrz 18:05
Monika: będzie minus
13 wrz 18:06
Piotr:
nie sluchaj B. ! absolutnie.
13 wrz 18:06
Piotr:
i tyle wystarczy. nie potrzeba mnozyc. a ile wynosza msc zerowe ?
13 wrz 18:07
B.: Albo i nie...
13 wrz 18:07
B.: Ok, mi też wyszedł minus. Przepraszam za pomyłkę.
13 wrz 18:08
Monika: ale co to są skąd mam je wziąć z delty?
13 wrz 18:09
Piotr:
13 wrz 18:09
Piotr:
nie. juz napisalem skad.
a*b=0 to albo a=0 albo b=0
wykorzystaj to
13 wrz 18:10
Monika: ok obliczam
13 wrz 18:10
Monika: x=4 lub x=5 dobrze?
13 wrz 18:12
Piotr:
13 wrz 18:13
Monika: dzięki ci Piotrek za pomoc
13 wrz 18:13
Monika: a tak z ciekawości się spytam ile masz lat?
13 wrz 18:14
Piotr:
nie powiem
13 wrz 18:15
Monika: skubany
13 wrz 18:15
Monika: a czy chodzisz do szkoły średniej?
13 wrz 18:16
Piotr:
nie

co to za przepytywanki ?

to tez do zadania?
napisz lepiej jaka jest odpowiedz .
13 wrz 18:18
Monika: ale jaka odpowiedz
myślałam że to tyle
13 wrz 18:19
Piotr:
to nierownosc! rozwiazaniem jest przedzial. narysuj przyblizony wykres zaznaczajac msc zerowe.
13 wrz 18:21
Monika: a no tak
13 wrz 18:22
Monika: x∊<4,5>
13 wrz 18:25
Monika: a możesz podać chociaż facebooka to bym najwyżej wiedziała do kogo zwrócić się z matematyką
13 wrz 18:27
Monika: czy też nie podasz?
13 wrz 18:27
Piotr:
rozwiazanie ok.
tu znajdziesz pomoc
13 wrz 18:29
Monika: ok dziękuję jeszcze raz : )
13 wrz 18:30
Piotr:
13 wrz 18:31