Wyznacz współczynniki a,b tak, aby wielomiany W(x) i P(x) były równe
bum: Wyznacz współczynniki a,b tak, aby wielomiany W(x) i P(x) były równe
W(x)=6x3−23x2−29x−12
P(x)=(ax2+bx+12)(x−1)
13 wrz 17:22
Piotr:
kiedy wielomiany sa rowne ?
13 wrz 17:23
bum: bardzo dobre pytanie. (lekcje z praktykantem, które niestety nie wiele mnie nauczyły, zadanie
zostało zadane i już)
13 wrz 17:26
13 wrz 17:28
B.: Wielomiany są równe, gdy ich czynniki przy iksach są równe.
(ax
2+bx+12)(x−1) = ax
3+bx
2+12x−ax
2−bx−12 = ax
3+(b−a)x
2+(12−b)x−12
6x
3−23x
2−29x−12 = ax
3+(b−a)x
2+(12−b)x−12
a = 6
b−a = −23
12−b = −29
jeśli b−a = −23 to b = −17
jeśli 12−b = −29 to b = −17
wszystko się zgadza

Odp: Wielomiany są równe, gdy a = 6 i b = −17.
13 wrz 17:34
bum: dziękuję! na lekcji praktykant skupił się na dzieleniu wielomianów, rzucając kolejnymi numerami
zadań. i o ile z dzieleniem nie było problemu, tak z innymi zadaniami nieco gorzej.
13 wrz 17:50