ciągi
soczek : a)ciąg an =(−3)n * (9−n2) dla n ≥ 1 wynika stąd, że a3 = ?
b) liczby −8, 4 i x+1 są pierwszym , drugim i trzecim wyrazem ciągu geometrycznego. wówczas
liczba x jest równa?
c)trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4, a piąty wyraz jest równy 1. pierwszy wyraz
jest równy?
13 wrz 00:11
13 wrz 00:15
Ajtek:
ad a)
wstaw w miejsce n trójkę i policz.
ad b) zerknij tutaj
264
ad c) zaraz cos znajdę
13 wrz 00:15
Ajtek:
Eta mnie ubiegła

.
13 wrz 00:16
Eta:
a) podstaw za n=3 i a3=............
13 wrz 00:17
Eta:
| | (a3)2 | |
c) a1= |
| =.......... |
| | a5 | |
13 wrz 00:20
Eta:
16,8,4,2,1,.... lub 16,−8,4,−2, 1,....
a1=16
13 wrz 00:22
soczek : a Wy tutaj nie śpicie, matematycy?

dzięki za pomoc
13 wrz 00:24
Ajtek:
Część śpi, dlatego inni, czyli
Eta, są szybsi

.
13 wrz 00:26
Eta:
A kto wtedy by Ci pomógł ?
13 wrz 00:26
Ajtek:
To też fakt

.
13 wrz 00:28
soczek : racja
13 wrz 00:30
Eta:
13 wrz 00:32
soczek : ad 2:
r=4−(−8) = 4+8
r= 12
a
3 = 8
8=−8+12n−12
12n=−8−12−8
12n=−29/:12
n=2 ?
chyba już za późna godzina na mnie
13 wrz 00:41
Ajtek:
Ad b) mój
wielbłąd, nie ten ciąg pokazałem
13 wrz 00:44
Eta:
b) −8,4,x+1
42=−8(x+1)
dokończ
13 wrz 00:44
soczek : wyszlo 1

dlaczego obliczenia najlepiej wykonuje mi się, gdy jest już późno.. (a o 6 pobudka

)
13 wrz 00:48
soczek : jeszcze miałam zadanie
"ile wyrazów ujemnych ma ciąg a
n określony wzorem a
n = n
2−2n−24 dla n ≥ 1 " ale to sobie
chyba odpuszczę dziś

dobrej nocy
13 wrz 00:51
Eta:
Ejjj 16 = −8x−8 ⇒ 8x= −24 ⇒ x= −3
13 wrz 00:52
Eta:
Pora spać

Dobranoc Wszystkim
13 wrz 00:54
Ajtek:
Spokojnej
Eta 
.
13 wrz 00:55
Piotr:
n2 − 2n − 24 < 0
13 wrz 00:56