PLANIMETRIA
PuRXUTM: Przekątne prostokąta przecinają się pod kątem 30 stopni. Dłuższy bok prostokąta ma długość 8
cm. Oblicz pole koła opisanego na tym prostokącie.
Pomóżcie !

Z pozoru wygląda na proste zadanie ale nie mogę ruszyć
11 wrz 19:34
Mila: Mam wynik: 64(2−√3)π. Masz odpowiedź?
11 wrz 21:15
Eta:
Zgadza się

Witaj
Mila
11 wrz 22:28
Mila: Witam Cię Eto ciepło!

Podpowiemy , czy napiszemy?
11 wrz 22:32
Eta:

cos150
o= −cos30
o
ze wzoru cosinusów
8
2=r
2+r
2+2r
2*cos30
o ⇒ r
2= .....
P(koła) = πr
2 =.......
11 wrz 22:34
Eta:

2 sposób
| | √2 | |
sin75o= sin(30o+45o) = ..... = |
| (√3+1) |
| | 4 | |
| | 8√2 | |
r= |
| = ..... =4√2(√3−1) |
| | √3+1 | |
r
2= .....
11 wrz 23:17
Ajaks: Ja mam jeszcze inny sposób, ale nie będę już robić tłoku.
Natomiast brzydki wynik mam w zadaniu , o prostokącie wpisanym w kolo.To już jutro napiszę i
skonsultuję z Tobą wynik.
Dobranoc.
11 wrz 23:35
11 wrz 23:53
PW: Ciekawe, jest to zadanie bliźniacze w pewnym sensie do wrzuconego przez michal1103, warto tam
zajrzeć.
12 wrz 10:08