Prostokąt wpisany w koło, stosunek dł. boków.
michal1103: Prostokąt wpisany w koło ma pole π razy mniejsze od pola tego koła. Oblicz stosunek długości
boków prostokąta.
11 wrz 21:46
PW: Prostokąt ma zatem pole równe r
2, jeżeli r oznacza promień okręgu.
Oznaczmy jeden z kątów między przekątnymi symbolem α, drugi z kątów między przekątnymi jest
oczywiście równy π−α. Prostokąt jest sumą czterech trójkątów, które zgodnie ze znanym wzorem
mają łączną powierzchnię
| | 1 | | 1 | |
2( |
| r2sinα + |
| r2sin(π−α)) = r2sinα + r2sin(π−α) = 2r2sinα. |
| | 2 | | 2 | |
Tak więc z jednej strony pole prostokąta jest równe r
2, a przy liczeniu za pomocą kąta
środkowego α jest równe 2r
2sinα.:
r
2 = 2r
2sinα..
| | 1 | |
Oznacza to, że 1 = 2sinα, sinα= |
| , czyli α = π/6 (α = 30°). |
| | 2 | |
Kąt między podstawą trójkąta a przekątną jest połową kąta α (twierdzenie o kącie środkowym i
wpisanym opartym na tym samym łuku). Stosunek boków trójkąta jest równy
Wartość tę można samemu policzyć z wzorów:
sin
215°+cos
215°=1 i 2sin15°cos15°=sin30°
rozwiązując ten układ równań. albo skorzystać z tablic, gdzie jest podana wartość sin15°
(dokładna, nie przybliżenie dziesiętne).
Wykonaj najpierw rysunek prostokąta wpisanego w koło − widać będzie dlaczego α jest kątem
środkowym, a kąt między podstawą a przekątną − kątem wpisanym.
11 wrz 23:15
Ajaks: Zrobiłam innym sposobem, mam wartość dokładną, ale brzydki wynik.
Jutro napiszę. Dobranoc.
11 wrz 23:38
PW: Ja się oczywiście pomyliłem bez rysunku, stosunek boków prostokąta to tgα, a nie sinα. Reszta
dobrze, rozwiązując układ równań dostaniemy sin i cos, a wiec i tgα (jest on równy 2−
√3,
jeśli obliczamy stosunek krótszego boku do dłuższego).
Mam za to jeszcze jeden sposób, strawniejszy dla tych, którzy funkcji trygonometrycznych nie
lubią.
Jeśli boki prostokąta mają długości a i b, to
a
2+b
2=(2r)
2
ab=r
i po podzieleniu stronami będzie
| | a | |
czyli szukany stosunek boków |
| =x znajdziemy rozwiązując równanie |
| | b | |
co będzie pewnie łatwiejsze.
Pierwiastki będą dwa, ale nie zrażać sią − jeden to stosunek boku mniejszego do większego, a
drugi odwrotnie.
11 wrz 23:58
MIla: ab=r2 (literówka)
12 wrz 00:22
Eta:
Ten drugi sposób jest ok
12 wrz 01:09
PW: Pewnie, że zgubiłem potęgę przy r o 23:58, ale widzę, że też nie śpicie (u mnie to ze
starości).
12 wrz 10:03
MIla:

I sposób ( jak u
PW)
| | a | |
P▭=ab, PO=πR2 szukane: |
| |
| | b | |
Z warunków zadania :
π*ab=πR
2 ⇔ab=R
2
| | 1 | | 1 | |
P▭=4*( |
| R*R*sin(2α) )=R2⇔sin(2α)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
2α=30 przy założeniu, że a<b
α=15
0
| | b | | a | |
tg150= |
| =2−√3 ⇒ |
| =2+√3 |
| | a | | b | |
tg(15
0)=tg(45
0−30
0) oblicz, albo odczytaj w tablicach wartość dokładną.
II sposób: ( dość długi, często uczniowie tak robią)
Z warunków zadania :
π*ab=πR
2 ⇔ab=R
2
z tw. Pitagorasa:
a
2+b
2=(2R)
2
a
2+b
2=4R
2
a
2+b
2=4ab⇔a
2−2ab+b
2=2R
2
(a−b)
2=2R
2 dla a>b
a−b=
√2R
a=b+
√2R
a*b=R
2⇔b(b+
√2R)=R
2 i b>0
b
2+
√2Rb−R
2=0
Δ=6R
2
√Δ=
√6R
| | −√2R−√6R | |
b1= |
| <0 nie odpowiada warunkom zadania |
| | 2 | |
| | −√2R+√6R | | √6+√2 | |
a= |
| +√2R= |
| R |
| | 2 | | 2 | |
12 wrz 15:11