R
6YY: w miejsca X i Y wstaw takie cyfry , by liczba 50X21Y byla podzielna przez 18 . podaj wszystkie
rozwiazania.
5 maj 15:43
Karolina: 501210
502218
5 maj 16:24
Karolina: to są liczby które są odpowiedzią
5 maj 16:25
tim: Może tak.
Liczba 50x21y jest podzielna przez 18 jeżeli jest podzielna przez 3 oraz 6.
50x21y podzielne przez 3 i 6
Jeżeli ma być podzielne przez 6 to musi być podzielne przez 2 oraz 3.
50x21y podzielne przez 2 i 3.
Jeżeli ma być podzielne przez 2 na końcu musi być 0,2,4,6 lub 8.
Jeżeli ma być podzielne przez 3 suma cyfr ma być podzielna przez 3.
y ∊ {0,2,4,6,8}
x + y ∊ {1,4,7,10,13,16,19}
Zatem x ∊ {1, 2, 3, 4, 5, 8}
Możliwośći będzie 6

Karolino.
x = 1, y = 0
x = 2, y = 2
x = 3, y = 4
x = 4, y = 6
x = 5, y = 8
x = 8, y = 8
5 maj 16:29
tim: Oj, więcej.. Zapomniałem.
5 maj 16:30
tim: Teraz musisz sprawdzić, z jakim x, y da liczbę {1,4,7,10,13,16 lub 19}
0 + 1,
0 + 4,
0 + 7
2 + 2,
2 + 5,
2 + 8
4 + 0,
4 + 3,
4 + 6, 4 + 9
6 + 1,
6 + 4,
6 + 7
8 + 2,
8 + 5,
8 + 8
Pogrubiono
y.
5 maj 16:33
6YY: dziekuje bardzo
5 maj 16:36
Bogdan:
Witaj tim, widzę, że już pracujesz.
Jeśli chodzi o podzielność przez 18, to mówimy raczej, że liczba dzieli się przez 18 wtedy,
gdy dzieli się przez 9 i przez 2, czyli wtedy, gdy suma jej cyfr dzieli się przez 9 i gdy jest
parzysta
5 maj 16:45
tim: Ale może być moje rozwiązanie?
PS. Witam
5 maj 16:49
Bogdan:
Nie może być, zresztą sprawdźmy tim Twoje rozwiązanie.
5 0 X 2 1 Y
x = 1, y = 0 ⇒ 501210 ok.
x = 2, y = 2 ⇒ 502212 źle, nie dzieli się przez 18.
x = 3, y = 4 ⇒ 503214 źle, nie dzieli się przez 18.
x = 4, y = 6 ⇒ 504216 ok.
x = 5, y = 8 ⇒ 505218 źle, nie dzieli się przez 18.
x = 8, y = 8 ⇒ 508218 źle. nie dzieli się przez 18.
Rozwiązujemy jeszcze raz.
5 0 X 2 1 Y suma cyfr = 8, suma cyfr ma być podzielna przez 9, ostatnią cyfrą
jest cyfra parzysta.
5 0 X 2 1 Y
1 0 suma cyfr = 9
8 2 suma cyfr = 18
6 4 suma cyfr = 18
4 6 suma cyfr = 18
2 8 suma cyfr = 18
Odp.: 5 0 1 2 1 0, 5 0 2 2 1 8, 5 0 4 2 1 6, 5 0 6 2 1 4, 5 0 8 2 1 2.
5 maj 17:19
6YY: takie jak Bogdam napisal powinny bys wyniki, wlasnie sie tak zastanawialam i myslalam ze to w
odpowiedziach zrobili blad , bardzo dziekuje BOGDAN
5 maj 17:25