Parametry
KUBA: Dla jakich wartości parametru k dwa różne pierwiastki równania
x2 – 2x +k2 =0 spełniają warunek : 4x1 + x2 =−4.
9 wrz 13:33
KUBA: Podajcie jak obliczyć
4x
1+x
2=−4 Prosze


9 wrz 13:44
ICSP: policz z delty

Są gotowe wzory przecież
9 wrz 13:46
KUBA: ale jak
9 wrz 13:46
ICSP: umiesz policzyć Δ równania kwadratowego ?
9 wrz 13:49
KUBA: ale wychodzi mi jakaś sprzeczność

nie wiem czemu na koniec mam −3=−4
9 wrz 13:50
ICSP: pokaż obliczenia
9 wrz 13:50
KUBA: pomóż mi rozwiązać to zad, prosze
9 wrz 13:50
KUBA: warunki:
delta większa bądź równa 0, i 4x1+x2=−4
z delty wychodzi mi że k∊(−∞,−1>
i co dalej?
9 wrz 13:53
ICSP: 1o liczysz deltę
2o liczysz pierwiastki
3o podstawiasz obliczone wartości pierwiastków do równania
9 wrz 13:54
KUBA: i z 3 przypadku wychodzi mi sprzeczność
9 wrz 13:56
KUBA: i co mam zrobić?
Pomóz mi prosze bo to jest dla mnie bardzo ważna zadanie, ktore może byc na sprawdzianie
9 wrz 14:00
ICSP: Zaraz ci to napiszę
9 wrz 14:04
ICSP: x2 − 2x + k2 = 0
Można to równanie rozwiązać na wiele sposobów. Ja jednak użyję tego z Δ
Δ = 4 − 4k2 = 4(1 − k2) > 0 ⇒ k ∊ (−1;1)
√Δ = 2√1 − k2
x = 1 ± √1 − k2
Mamy teraz warunek : 4x1 + x2 = − 4
Zakładam że x1 > x2 i mam wtedy że :
4 + 4√1 − k2 + 1 − √1 − k2 = −4
3√1 − k2 = − 9 sprzeczność
Zakładam że x2 > x1
4 − 4√1 − k2 + 1 + √1 − k2 = −4
−3√1 − k2 = − 9
√1 − k2 = − 3 również sprzeczność.
Wychodzi na to że nie ważne jakie k weźmiemy nigdy nie będzie spełniony warunek 4x1 + x2 = −4
9 wrz 14:09
ICSP: √1 − k2 = 3 − poprawiam ostatnią linijkę
9 wrz 14:11
9 wrz 14:53