Znajdź pierwiastki równania kwadratowego.
KUBA: Dla jakich wartości parametru m każdy z różnych pierwiastków równania x2 – (2m−3)x – m = 0
jest większy od m
8 wrz 19:48
KUBA: Pomóżcie
9 wrz 13:48
ICSP: Δ = 4m
2 − 12m + 9 + 4m = 4m
2 − 8m + 9 > 0 ⇒ m ∊ R
√Δ =
√4m2 − 8m + 9
| | 2m − 3 ± √4m2 − 8m + 9 | |
x = |
| |
| | 2 | |
1
o x
1 > m
2m − 3 +
√4m2 − 8m + 9 > 2m
√4m2 − 8m + 9 > 3
4m
2 − 8m + 9 > 9
4m
2 − 8m > 0
m
2 − 2m > 0 ⇔ m ∊ (−
∞;0) suma (2 ; +
∞)
2
o x
2 > m
2m − 3 −
√4m2 − 8m + 9 > 2m
−
√4m2 − 8m + 9 > 3
√4m2 − 8m + 9 < − 3 − mamy sprzeczność.
Jeśli się nigdzie nie pomyliłem to wyszło mi ze nie istnieje takie m

Musi to ktoś sprawdzić.
9 wrz 14:58