wielomiany
licealista3LO: f)(x2+x−6)(x2+x+5)
g) (9x2−12x+4)(3x2−4x+4)
h)(−4x2−8x+5)(x2−2x−15)
9 wrz 10:25
Saizou : ale co z nimi zrobić
9 wrz 10:35
licealista3LO: rozłóż wielomian na czynniki jak najnizszych stopni
9 wrz 10:48
Saizou : policz Δ i pierwiastki
9 wrz 10:51
licealista3LO: i co dalej?
9 wrz 11:08
ICSP: zapisz w postaci iloczynowej i koniec.
9 wrz 11:09
licealista3LO: a jak zapisac w postaci iloczynowej? nie czaje wgl tego

do Δ zrobie i x
1 i x
2 oblicze a
dalej juz nie umiem
9 wrz 11:11
Saizou : y=a(x−x1)(x−x2)
9 wrz 11:12
licealista3LO: a z Δ a x
9 wrz 11:27
9 wrz 11:29
Gustlik: Postać iloczynowa.
Przykład:
y=2x
2−2x−12
Δ=(−2)
2−4*2*(−12)=4+96=100
√Δ=10
Postac iloczynowa:
y=a(x−x
1)(x−x
2)
y=2(x+2)(x−6) − z uwagi na minusy we wzorze oba miejsca zerowe wstawiasz ze ZMIENIONYMI
ZNAKAMI

!
To samo zrób w Twoich przykladach.
9 wrz 11:47
licealista3LO: a jak Δ<0 to co wtedy?
9 wrz 12:00
licealista3LO:
9 wrz 12:14
Gustlik: Jak Δ<0, to funkcja kwadratowa nie ma miejsc zerowych, czyli nie da się rozłozyć na czynniki
liniowe.
| | b | |
Jak Δ=0 to funkcja ma 1 miejsce zerowe x0=− |
| , a postać iloczynowa wygląda tak: |
| | 2a | |
y=a(x−x
0)
2.
9 wrz 12:21
licealista: ok.. dziękuje
9 wrz 12:22